Češi solí nejvíc v Evropě. Zadělávají si na velký problém, varuje lékař

Češi zkrátka milují slaná jídla. Dokazuje to i fakt, že solí třikrát více, než doporučuje Světová zdravotnická organizace. Navíc i v porovnání s ostatními státy Evropy jsou v solení přímo mistři.

Ne každá výhra ale chutná sladce a v případě solení to platí dvojnásob. Podle lékaře Jana Václavíka z Interní a kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava totiž nadměrná konzumace soli může způsobit několik zdravotních komplikací.

Například kardiovaskulární onemocnění, k nimž vede i nadměrná konzumace soli, jsou v Česku nejčastější příčinou úmrtí. "Každý rok tady umírá na onemocnění srdce, mozku či cév téměř 50 tisíc lidí," uvádí doktor Václavík.

[chooze:article;value:526939]

​Velká konzumace soli ale může mít i další dopady. "Nadměrný přísun soli zvyšuje krevní tlak, který způsobuje mozkové příhody, srdeční infarkty nebo poškození ledvin," dodává. Doktoři se proti tomu snaží bojovat pomocí Národního programu snížení příjmu soli. Jeho cílem je do roku 2030 snížit denní příjem soli na čtyři gramy.

Aktuální statistiky ale ukazují mnohem vyšší čísla. Češi průměrně spotřebují 13,4 gramu soli denně. V ostatních evropských státech se číslo pohybuje okolo deseti gramů. Podle Světové zdravotnické organizace by ale lidé neměli konzumovat více než pět gramů soli denně.

Většinu soli ale Češi konzumují skrze nakoupené potraviny. Sůl, kterou si sami přidávají do jídla během vaření, se pohybuje jen mezi 15 až 20 procenty. "Sůl totiž obsahují téměř všechny potravinářské výrobky, často ve velkém množství. Hlavním opatřením, které bude zapotřebí, je proto omezení obsahu soli v pečivu, uzeninách a dalších výrobcích," dodal Václavík.

Podívejte se na reportáž o nadměrném solení:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.