Připravte se na zimu. Pořádný úklid udělá váš domov hezčím místem

Léto už je dávno za námi, a je tedy potřeba se pořádně připravit na zimu. To platí i pro naše domácnosti. Pořádný úklid nemusíte odkládat až na předvánoční čas. Zútulnit domov si můžete už nyní. 

Odstartovat můžete snazšími úkoly. Prohlédněte si svůj byt nebo dům a podívejte se, jestli vám tam neleží předměty, bez kterých byste se v létě neobešli, ale v zimě je rozhodně nepotřebujete. Třeba ventilátory, nafukovací kruhy do bazénu, zahradní lehátka a plavky můžete dát do skříně.

Pořádek si udělejte i u botníku. Letní obuv, pantofle a sandály schovejte a vyndejte boty vhodné na zimu. Ty se vám budou v následujících měsících hodit daleko víc. Kromě toho si ale doma vytvoříte mnohem více prostoru. To stejné udělejte i s oblečením. Schovejte lehké košile, kraťasy a sukně. Připravte si kabáty, bundy a teplé kalhoty. 

[chooze:article;value:528103]

Pořádek je potřeba udržovat i v lednici a mrazáku. Letním grilovačkám už odzvonilo, ale v ledničkách a mrazácích mohla zůstat spousta jídla, které jste nestihli spotřebovat. Zkontrolujte tedy, jestli už nejsou některé potraviny prošlé. Pozor dejte na datum spotřeby i u dipů a omáček. 

Kvůli počasí je na podzim potřeba častěji čistit rohožku a místa, kde doma chodíte ve venkovní obuvi. Na podzim i zimu vám uklízení ulehčí například pokládání bot na plastovou nebo gumovou odkládací podložku, kam budou z podrážek odpadávat nečistoty a voda. 

Pořádný úklid začněte od vrchu. Oprašte poličky, vyčistěte skříňky, otřete stoly a židle. Vysát můžete i gauč či křeslo. Zbavte se i pavučin na zdech a v rozích místností. Odsuňte také nábytek, s nímž často nehýbete. I tam se bude skrývat spousta nečistot. Nebojte se nepořádku, který při těchto činnostech spadne na zem, jelikož ho uklidíte, až začnete vysávat podlahu. Tu nezapomeňte také vytřít. 

[chooze:article;value:528080]

V kuchyni rovněž odmastěte dveře skříněk, digestoř a stěnu poblíž plotny. Pořádek si můžete udělat i v šuplících s nádobím nebo kořením. I v nich můžete narazit na řadu potravin, které už mají dávno po datu spotřeby. 

Při používání chemických čisticích prostředků si dejte pozor na výpary, které z nich proudí. Pravidelně větrejte a nechte minimálně otevřené dveře do místnosti, kde s nimi nakládáte. Hlavně u Sava si dejte pozor, s čím ho kombinujete. Nechtíc totiž můžete vytvořit toxický plyn. Do Sava tedy nepřimíchávejte produkty s amoniakem, octem nebo s jinou dezinfekcí. 

Na některá místa tak můžete místo těchto prostředků použít přírodní čistidla. Po ruce je dobré mít jedlou sodu, citrón, sůl či vinný ocet. Funkční čisticí prostředek vytvoříte třeba kombinací vody, jedlé sody, octa a esenciálního oleje. 

Nepořádek po Sovětech uklízeli dobrovolníci 10 let. V srpnu odvezli poslední pneumatiku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.