Pozor na multivitamíny. Mohou zvýšit riziko rakoviny, tvrdí organizace

Konzumace různých multivitamínových doplňků je mezi lidmi velmi oblíbená. Charitativní organizace Killing Cancer Kindly (KCK), jejíž název v doslovném překladu znamená "zabít rakovinu laskavě", nyní upozornila na možná rizika spojená s neopatrným užíváním těchto látek.

Organizace tvrdí, že tyto produkty "bombardují tělo obrovskými dávkami zcela zbytečných živin", které fungují jako "superpotravina" pro rakovinné buňky a pomáhají jim růst a množit se, uvedl web The Sun. Podle organizace mohou multivitamíny zvýšit riziko vzniku rakoviny až o 30 %.

Společnost proto požaduje, aby byly tyto doplňky pouze na předpis a bylo omezeno jejich dlouhodobé užívání. Multivitamínové produkty by také prý měly obsahovat etikety s varováním ve stylu tabákových výrobků. Podobná označení by se mohla objevit i na výrobcích z masa, o čemž jsme informovali v tomto článku.

Podle KCK existuje souvislost mezi spotřebou syntetických vitamínů a zvýšeným výskytem rakoviny plic, prostaty, střev a prsu. "Na základě dostupných lékařských výzkumů se zdá, že denní konzumace multivitamínů po dobu čtyř let zvyšuje celoživotní riziko vzniku rakoviny plic téměř o třetinu," uvádí organizace. Zároveň dodává, že je potřeba ještě další výzkum této problematiky.

[chooze:article;value:517880]

"Čelíme tikající časované bombě," řekl onkolog Mohammad Muneeb Khan z organizace KCK. "Stejně jako antibiotika by měly být vitamíny používány střídmě a měly by být užívány pouze těmi, kteří mají diagnostikovaný nedostatek vitamínů, a pouze po dobu nezbytně nutnou k obnovení jejich zdraví," dodal odborník.

Rozpory mezi odborníky

Kontroverzní návrh je v rozporu se široce rozšířeným přesvědčením, že užívání multivitamínů může pomoci zlepšit zdraví. S tvrzením organizace proto někteří experti nesouhlasí. Například dietoložka Carrie Ruxtonová z organizace Health & Food Supplements Information Service uvádí, že volně prodejné doplňky stravy jsou bezpečné. "Tvrzení o riziku rakoviny je absolutní nesmysl a z mého pohledu nezodpovědné," řekla doktorka. ​"Nedostatek živin je skutečným problémem. Úlohou doplňků je doplňovat naši stravu, nikoli nahrazovat výživné potraviny," dodala.

Odborníci a různé vědecké studie se každopádně shodují, že základem pro zdravé tělo je pestrá a vyvážená strava. Právě ta poskytuje všechny vitamíny, které průměrný člověk potřebuje. V takovém případě nejsou žádné vitamínové doplňky potřeba.

O své zdraví se Češi bojí ze všeho nejvíce. Nejčastěji si ale pojišťují něco jiného. Podívejte se na reportáž (11/23):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.