Laskavost, čestnost a noblesní služba. Osobnosti zasáhla smrt Schwarzenberga

Jeho smrt otřásla členy TOP 09. Stranu totiž spolu Schwarzenberg založil v roce 2009 s Miroslavem Kalouskem. A právě on informoval také o jeho odchodu. "Byl to jeden z nejdůležitějších a nejlaskavějších lidí v mém životě. Ať odpočívá v pokoji. Česká republika by mu měla být vděčná za vše, co pro ni nezištně vykonal," je přesvědčený Kalousek.

"Karel Schwarzenberg nám vždycky říkával – politik musí mít rád lidi. On je rád měl a lidé jeho. Je mi nesmírně líto, že nás opustil. Zanechal nám však odkaz, který je nesmrtelný a musíme ho nést. Budu vždy vděčná, že tak zásadně ovlivnil i můj život. Odpočítejte v pokoji, Karle," zasmutnila si předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

https://twitter.com/m_o_havel/status/1723575785900880335

Pro europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) byl Schwarzenberg vždy symbolem návratu svobody, demokracie a dalších tradičních evropských hodnot do Česka. "Velká čest jeho památce. Jeho osobnost, myšlenky a neuvěřitelný nadhled budou hodně chybět," je přesvědčený Pospíšil.

Poctu vzdal i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). "Charisma, elegance, důstojnost, inteligence, laskavost a skvělý břitký humor. Tohle všechno (a mnohem víc) nám dával Karel Schwarzenberg. Jeho lidskost nebyla v kontrastu s noblesou, uměl se bavit s každým a uměl dát každému najevo, co si o něm myslí. Miloval tuhle zemi, byl vlastencem, který nesnášel ukřičenost a záludnost všech populistů a totalitářů. Symbolizoval dobrou tradici, nebál se ale mládí a změn. Byl demokratem, odvážným člověkem s citem pro povinnost. A moc zábavným a obdivuhodným společníkem. Už teď mi chybí. Děkujeme za všechno," posteskl si Rakušan.

Vyjádřil se i předseda hnutí ANO Andrej Babiš. "Smutná zpráva o úmrtí Karla Schwarzenberga. Je mi to líto, upřímnou soustrast všem pozůstalým," vzkázal.

Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) formoval Schwarzenberg svým životem a veřejným působením českou společnost v jejím demokratickém vývoji více než 30 let. "Ač jsem s ním ne vždy souhlasil, vždy jsem si jej vážil, protože právě souboj názorů a postojů buduje občanskou společnost. Čest jeho památce!" napsal na sociální síti X.

https://twitter.com/PiratIvanBartos/status/1723602102641987610

"Odešel Karel Schwarzenberg, Pán Bůh mu dej nebe. Jeden z největších státníků a vizionářů, co jsem v životě potkal. Učil nás, že 'pomáhat se musí!' Moudrý, laskavý, noblesní a vnímavý člověk. Měl naplněný život. Ať odpočívá v pokoji," uvedl exministr školství Petr Gazdík (STAN).

Mnozí jsou přesvědčení, že jeho ztráta je nenahraditelná. "Sloužil. Noblesně. Bude chybět. Není, kdo by jeho místo nahradil. Děkuji. Za každý rozhovor, který nutil přemýšlet a ptát se, jak bych mohl být i já prospěšnější. Vyplatilo se vždy poslouchat každé slovo. Naplněný život. Šlechtic," řekl o Schwarzenbergovi místopředseda STAN Jan Farský.

[chooze:article;value:529061]

"Upřímnou soustrast nad odchodem Karla Schwarzenberga. Český státník a vůdce, kterého si váží celý svět. Člověk skutečně čestný a ušlechtilý," nechal se slyšet britský velvyslanec v České republice Matt Field.

Hold mu vzdali i další lidé. "Kníže Karel Schwarzenberg bude Česku chybět. Takových osobností moc nemáme. Bude chybět i mně. Jeho nadhled, znalost života a umění si ho užívat byly vždy inspirující. Jsem vděčná, že jsem ho mohla potkávat. Měla jsem ho ráda," sdělila na síti jaderná expertka Dana Drábová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.