Investování v Česku: Do zlata a drahých kovů můžete spořit i s několika stokorunami

V České republice je v současnosti mezi drobnými investory největší zájem o čtyři drahé kovy: zlato, stříbro, platinu a paladium. "Zlato je tradičně považováno za bezpečnou investici a udržuje si hodnotu i v době ekonomických nestabilit. Je považováno za 'bezpečný přístav' pro investory, kteří hledají stabilní a dlouhodobou hodnotu. Zlato je také často využíváno jako ochrana proti inflačním tlakům a měnovým rizikům," shrnul Filip Mikulec, obchodní ředitel společnosti Synergy Gold, která se zabývá investicemi do drahých kovů.

Stříbro je podle Mikulce zajímavější hlavně pro podnikatelské subjekty: "Je cenově dostupnější než zlato. Rychleji se spotřebovává díky širokém využití v průmyslu, včetně elektroniky, fotovoltaických panelů a lékařských přístrojů. U podnikajících subjektů muže být jednou z výhod nákupu stříbra (pohled plátce DPH) možnost uplatnění odpočtu daně z přidané hodnoty (DPH). Plátce DPH, který nakupuje stříbro, může odpočíst zaplacenou DPH od svých výdajů na stříbro od svého základu daně. Tímto způsobem může snížit svou daňovou povinnost a ušetřit peníze."

Na otázku daně z přidané hodnoty upozornila i Lenka Klimentová, mluvčí České mincovny, kterážto společnost už 30 let obstarává ražbu mincí v oběhu i investičních mincí a medailí: "Pro investory je ovšem z pohledu uložení úspor a ochrany jejich hodnoty nejzajímavější investiční zlato, tedy mince. Není zatíženo stejně jako slitky daní z přidané hodnoty."

[chooze:article;value:527906]

Zlato jako jistota. Cena ale kolísat může

Hlavně zlato je bráno jako pojistka proti nestabilní politické situaci. Ale pozor, neznamená to, že jeho cena bude jen růst. "Je to takové zavedené bezpečné aktivum. Na druhou stranu je zlato kolísavé aktivum, ta cena se pohybovat může. Neznamená to, že když vložíte peníze do zlata, tak o ty peníze nepřijdete nebo že by byla vyloučená hrozba ztráty," upozornil portfolio manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Cenu zlata podle něj ovlivňuje například kurz dolaru. Čím vyšší je jeho kurz, tím je pravděpodobnější, že cena zlata klesne. Určitým "konkurentem" zlata jsou dluhopisy. "Když dluhopisy něco nesou, jako třeba teď pět procent, tak si ten investor, který hledá bezpečí, radši koupí dluhopis než zlato, které nenese žádné dluhopisové výnosy," vysvětlil Pfeiler.

Pak také podle Pfeilera obecně platí, že pokud cena trojské unce (31,1 gramu) zlata přesáhne 2 000 dolarů, tedy asi 46 tisíc korun, tak klesne poptávka po fyzickém zlatě.

Česká národní banka nakupuje zlato, na konci října vlastnila zhruba 27 tun. Podívejte se na vysílání TN Live:

Druhy investice do drahých kovů

Investice do drahých kovů mají různou podobu. Zlatou minci či stříbrný ingot si dokáže představit každý. Pak jsou tady ale třeba možnosti spoření či investování do manningových společností nebo různých fondů. Základní přehled připravil Filip Mikulec a můžete se na něj podívat v tabulce níže.

druh investice do drahých kovů o co se jedná výhody nevýhody
Investiční slitky jedná se o fyzické slitky drahých kovů, například ingoty, cihly či menší kusy přímá kontrolu nad investicí, můžete je mít doma nebo je uložit v trezoru je potřeba zajistit bezpečné uložení a zabezpečení proti krádeži
Investiční mince ražby mincí ze zlata, stříbra a dalších kovů se standardizovanou vahou a čistotou snadno obchodovatelné se širokou akceptací na trhu mohou být spojeny s vyššími náklady na nákup a prodej ve srovnání s běžnými slitky zlata nebo stříbra
ETF a fondy ETF jsou burzovně obchodovatelné fondy, dále fondy zaměřené na drahé kovy; umožňují investovat do zlata a stříbra prostřednictvím nákupu podílů na burze nemusíte mít fyzické kovy ve svém vlastnictví a nemusíte se starat o jejich skladování jste vystaveni riziku spojenému s výkonností fondu a může být spojeno s poplatky za správu a obchodování
Manningové společnosti investice do akcií společností, které se zabývají těžbou a výrobou drahých kovů můžete investovat do odvětví drahých kovů bez nutnosti držet fyzické kovy jste vystaveni riziku spojenému s výkonností a stabilitou společností; je potřeba brát na zřetel, že růst ceny drahých kovů není nutně přímo úměrný s růstem ceny akcie
Spoření do zlata splátkový prodej; vyberete si silného partnera, u nějž si otevřete komoditní účet a na daný slitek nebo minci si jednoduše naspoříte průměrování ceny nákupu; je-li něco na trhu volatilní, vyplatí se postupné nákupy nevýhodou se může stát podcenění partnerské společnosti, která produkt nabízí (neprůhledná organizační struktura, nejasný dodavatelský řetězec, vysoké marže obchodníka...)
zdroj: Filip Mikulec / TN.cz

Co všechno ovlivňuje cenové rozdíly mezi slitkem a vyraženou mincí či medailí z drahého kovu, přiblížila Klimentová: "Cenu mince a medaile ovlivňuje oproti slitku či cihle jejich umělecké zpracování. Obecně by se dalo říct, že ale neexistuje tabulka, z níž by vyplynulo, že například uncová medaile či mince bude stát vždy stejně. Cenotvorbu například ovlivňuje i renomé a věhlas autora, tedy výtvarníka a sochaře, jistý vliv má i vybrané téma a popřípadě i vyobrazená osobnost, ale především počet kusů v emisi. U zlatých medailí je třeba připočíst ještě DPH. U stříbra je DPH všude."

Investice do drahých kovů je pro každého

Investování do drahých kovů není nic drahého. Například u České mincovny se dají nejlevnější položky najít do tisíce korun. "Máme nabídku pro každého tak, aby si pamětní penízek mohl dovolit každý. Babička první dukátek vnoučkovi do kolébky či mladý muž minci z lásky své vyvolené," vysvětlila Klimentová.

Zmínila, že u klientů České mincovny je oblíbené Zlaté spoření. Lidé si v nabídce zvolí minci, jakou chtějí, a kolik jsou schopní si ukládat. Automaticky se jim pak vypočte, za jak dlouho na ni naspoří. "Po dosažení cílové částky jim mince přijde domů poštou nebo ji zájemcům zdarma uložíme v trezorech České mincovny," doplnil obchodní ředitel a člen představenstva Aleš Brix.

Běžně se v obchodech i e-shopech dají najít certifikované zlaté či platinové "cihličky", jeden gram vyjde na méně než 2 000 korun, unce stříbra (asi 31,1 gramu) či uncová stříbrná mince se dá pořídit kolem tisícovky.

Prodejci drahých kovů obyčejně prodávají drahé kovy podstatně dráž, než je vykupují. Prodejní ceny mohou být o polovinu vyšší než výkupní. Jenomže při prodeji nejste omezení jen na kamenné prodejny. "Zlato je obecně vnímané jako uchování hodnoty. Pokud se vám nebude líbit výkupní cena u obchodníka, můžete se klidně dohodnout s někým ve svém okolí, kdo to od vás koupí," řekl Pfeiler.

Zde se můžete podívat na příklady investičních mincí České mincovny:

[chooze:gallery;value:33801]

Jakou část portfolia vyhradit pro drahé kovy

Ekonomové se shodnou na jednom – drahé kovy slouží hlavně k diverzifikaci investičního portfolia. "Kupující již vlastní jiné investice, jako jsou akcie, dluhopisy nebo nemovitosti, přidání zlata a stříbra do portfolia může snížit riziko a zvýšit stabilitu investic," řekl Mikulec.

"Podle mě je ideální podíl zlata v portfoliu něco mezi 5 až 15 procenty. Zlato je za mě taková pojistka proti nepříznivému vývoji," uvedl Pfeiler. Mikulec zmínil, že podíl na portfoliu vyhrazený pro drahé kovy bývá obecně asi deset procent v závislosti na investiční strategii.

[chooze:article;value:526605]

Na co si dát pozor při koupi drahých kovů

Při nákupu fyzického zlata nebo jiných drahých kovů je důležité mít jistotu, že kupujete skutečné a kvalitní drahé kovy. Mikulec vyjmenoval několik způsobů, jak to zjistit. První jsou certifikáty. Ty poskytují někteří prodejci drahých kovů. Certifikáty potvrzují původ, čistotu a autentičnost kovů. "Tyto certifikáty mohou být vydány i nezávislými laboratořemi nebo institucemi, které provádějí testování a ověřování kvality kovů. Certifikáty by měly obsahovat informace o váze, čistotě, sériovém čísle a dalších důležitých údajích," vyjmenoval Mikulec.

Dalším jsou ryzost a značení. "Kovy, jako jsou zlato a stříbro, mají standardizovanou ryzost, která je vyjádřena v karátech nebo procentech. Například zlato s ryzostí 24 karátů je z 99,9 % (999,9/1000) čisté. Kovy mohou být také označeny značkou nebo razítkem, které potvrzují jejich autentičnost a ryzost. Je důležité se seznámit s různými značkami a razítky, která jsou uznávaná a důvěryhodná," upřesnil Mikulec.

A do třetice to jsou specializované obaly. Většina prodejců drahých kovů je prodává ve speciálních obalech, které zajišťují jejich ochranu a autentičnost. "Tyto obaly mohou obsahovat hologramy, sériová čísla, ochranné znaky a další prvky, které slouží k identifikaci a ochraně kovů. Na originálním ochranném obalu bych si jako investor trval," poradil Mikulec.

Je také důležité nakupovat od důvěryhodných prodejců s dobrou pověstí, kteří nabízejí kvalitní a spolehlivé zboží. Zkuste se také třeba poradit s odborníkem.

Faktory, které zvážit,
než začnete investovat do drahých kovů

Cíle investice Je důležité si uvědomit, proč chcete investovat do drahých kovů. Chcete dosáhnout dlouhodobého růstu hodnoty, diverzifikovat své investiční portfolio, nebo se chránit před inflací?
Riziko Je důležité si uvědomit, že ceny drahých kovů mohou kolísat a mohou být ovlivněny různými faktory, jako jsou například poptávka, nabídka, ekonomická situace nebo geopolitické události.
Diverzifikace Investice do drahých kovů může být jedním způsobem, jak diverzifikovat investiční portfolio. Je důležité zvážit, jaký podíl na portfoliu chcete přidělit drahým kovům a jakým způsobem je začlenit. Obecně se říká do 10 % v závislosti na strategii.
Likvidita Podceňovaný aspekt investic. U nákupu zlata nebo stříbra dochází ke směně papírových aktiv (peněz) za komoditní aktivum. Likvidita této směny může být ovlivněna její formou, tedy třeba tím, jestli se jedná o investiční mince nebo slitek. Likviditu může ovlivnit i gramáž (váha slitku).
Typy investic Existuje několik způsobů, jak investovat do drahých kovů, včetně fyzického vlastnictví (např. zlato nebo stříbro), spoření, investování do ETF nebo akcií těžebních společností (viz tabulka výše). Je důležité zvážit, který způsob investování je pro vás nejvhodnější.
Náklady Před investováním je důležité zvážit náklady spojené s investicemi do drahých kovů, jako jsou poplatky za nákup, skladování nebo prodej. Tyto náklady mohou ovlivnit výsledný výnos z investice.
Dlouhodobý horizont Investice do drahých kovů je považována za dlouhodobou. Je důležité mít realistická očekávání a být připraven na to, že hodnota drahých kovů může kolísat v krátkodobém horizontu.
zdroj: Filip Mikulec / TN.cz

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.