Ve věku 95 let zemřel Frank Borman, velitel první lunární orbitální mise Apollo 8

"Dnes vzpomínáme na jednoho z nejlepších pracovníků NASA," cituje server NCW Life.com z prohlášení vesmírné agentury. "Jeho celoživotní lásku k letectví a průzkumu překonávala pouze láska k manželce Susan." V paměti však zůstane jako průkopník výzkumu vesmíru.

Frank Borman se narodil 14. března 1928 v Gary ve státě Indiana. Krátce po skončení druhé světové války nastoupil do West Pointu, který absolvoval v roce 1950 a stal se stíhacím pilotem amerického válečného letectva. Po získání magisterského titulu v oboru leteckého inženýrství na Kalifornském technologickém institutu v roce 1957 se stal zkušebním pilotem a pomáhal na Edwardsově letecké základně v Kalifornii vyvíjet programy testování kosmických letů pro budoucí astronauty.

[chooze:article;value:528076]

Během mise Gemini 7 v roce 1965 vytvořil spolu s Jimem Lovellem tehdejší rekord v délce pobytu ve vesmíru, jenž trval 14 dní. Při této cestě došlo k prvnímu vesmírnému setkání s kosmickou lodí Gemini 6.

https://twitter.com/AFP/status/1722749406007705612

Borman se stal velitelem mise Apollo 8, při které poprvé lidská posádka opustila oběžnou dráhu Země a vstoupila na oběžnou dráhu Měsíce. Spolu s astronauty Lovellem a Williamem Andersem desetkrát obletěli Měsíc a stali se prvními lidmi, kteří spatřili a vyfotografovali odvrácenou stranu Měsíce. Apollo 8 se také proslavilo snímkem Východ Země - ikonickou fotografií Země a části měsíčního povrchu, který Andersen pořídil 4. prosince 1968.

Po ukončení své kariéry v NASA se stal generálním ředitelem letecké společnosti Eastern Airlines.

"Frank věděl, jakou sílu má průzkum, který sjednocuje lidstvo, když řekl: 'Průzkum je skutečně podstatou lidského ducha,'" řekl administrátor vesmírné agentury Bill Nelson. "Jeho služba NASA a našemu národu nepochybně podnítí generaci Artemis k dosažení nových kosmických břehů."

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.