Zajatý terorista elitních jednotek Hamásu při výslechu ospravedlňoval zabíjení dětí

Mluvčí Rady pro národní bezpečnost USA John Kirby ve středu novinářům řekl, že izraelská armáda pravděpodobně zůstane v Gaze i bezprostředně po skončení války s Hamásem. "Bezprostředně po konfliktu je jistě pravděpodobné, že alespoň po určitou dobu budou izraelské obranné síly stále v Gaze, aby zvládly bezprostřední následky války a bezpečnostní situaci," řekl Kirby.

Bílý dům a ministerstvo zahraničí však upřesnily, že území musí být nakonec pod kontrolou Palestinců, případně Palestinské samosprávy, a to v situaci, kdy budou Gaza i Západní břeh sjednoceny pod jednou vládou, napsal deník The Jerusalem Post.

[chooze:article;value:528616]

Stíhačky izraelské armády (IDF) ve středu večer zasáhly infrastrukturu teroristického hnutí Hizballáh v Libanonu, uvedl mluvčí IDF. Úder přišel v reakci na raketové odpaly této libanonské teroristické organizace, které v uplynulém dni vypálila směrem na Izrael. Mezi cíli, které izraelské stíhačky zasáhly, byla vojenská stanoviště a technologické prostředky používané Hizballáhem k usnadnění útoků na Izrael, uvedl The Jerusalem Post.

Izraelský Haaretz informuje o prohlášení amerického ministerstva zahraničí, v němž Spojené státy vítají rozhodnutí Německa stavět na návrhu EU plně omezit a kriminalizovat podporu Hamásu. V prohlášení se uvádí: "Vyzýváme ostatní vlády po celém světě, aby podnikly kroky pod svými vlastními pravomocemi a pohnaly Hamás k odpovědnosti, protože se snaží udržet své teroristické aktivity. Hamás nereprezentuje snahy palestinského lidu, který si zaslouží žít v bezpečí, důstojnosti a míru."

Do nemocnice Al-Shifa na válkou zpustošeném severu pásma Gazy dorazila dlouho očekávaná dodávka nouzového zdravotnického materiálu a léků, uvedla OSN a varovala, že podobných dodávek je zapotřebí mnohem více. Šéfové agentury OSN podporující palestinské uprchlíky a Světové zdravotnické organizace (WHO) ve společném prohlášení uvedli, že pomoc dorazila do největší nemocnice v Gaze "navzdory obrovským rizikům pro naše zaměstnance a zdravotnické partnery kvůli neustálému bombardování".

Podle deníku The Times of Izrael zdůraznili, že se jedná o teprve druhou dodávku životně důležitých zásob, která dorazila do nemocnice od vypuknutí války mezi Izraelem a Hamásem před více než měsícem. Izrael naopak tvrdí, že Hamás vybudoval své hlavní velitelské centrum právě pod touto nemocnicí.

Tentýž deník s odkazem na informace serveru Haaretz přinesl informaci, podle které zajatý terorista z elitních jednotek Hamasu Nuchba řekl vyšetřovatelům tajné služby Šin Bet, že od velitelů před útokem na Izrael dostal rozkaz zabíjet izraelské děti. "Vyrostou a stanou se z nich vojáci," uvedl při výslechu.

Dále ospravedlňoval stínání hlav izraelských obětí tím, že to bylo provedeno, aby "zasel strach" mezi izraelskou veřejnost. Zajatý terorista uvedl, že ničeho, co udělal, nelituje, a prohlásil, že "z hlediska brutality není žádný rozdíl" mezi činy, které provádí Hamás, a těmi, které provádí ISIS.

Izraelská armáda utahuje smyčku kolem Hamásu ve městě Gaza:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.