Státy tlačí na Izrael, aby pozastavil boje. Gazu dál opouštějí tisíce lidí

Klid není ani na jihu Gazy, kam se mají Palestinci na základě doporučení izraelské armády z bezpečnostních důvodů evakuovat. Ve městě Chán Júnis uprchlíci každý den bojují o kousek chleba. Jen během posledních několika hodin tam podle tamních úřadů zemřelo v důsledku náletů nejméně šest lidí.

K vyřešení humanitární krize stále hlasitěji nabádá OSN. Vedle generálního tajemníka teď i vysoký komisař OSN pro lidská práva, který obvinil Hamás i Izrael z válečných zločinů.

"Zvěrstva, která 7. října spáchaly palestinské ozbrojené skupiny, byla ohavná, brutální a šokující. Byly to válečné zločiny. Kolektivní tresty Izraele na palestinských civilistech se ale také rovnají válečným zločinům, stejně jako nezákonná násilná evakuace civilistů," prohlásil vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk.

[chooze:article;value:528721]

​Řada západních zemí stále více tlačí na Izrael, aby z humanitárních důvodů pozastavil boje. Naposledy se přidal i kanadský premiér Justin Trudeau. Izrael je ale proti.

"Žádné příměří nebude. Bojujeme proti Hamásu. Civilisté z Gazy prchají na jih, protože chápou, že je Hamás využívá jako lidské štíty," okomentoval návrh na příměří Daniel Hagari, mluvčí Izraelských obranných sil.

Izraelské jednotky mezitím dál pokračují v pozemní operaci. V jedné z obytných budov údajně našli továrnu na výrobu dronů a sklad zbraní radikálního hnutí Hamás. Podle izraelské armády se nacházel hned vedle školy.

Mezitím Spojené státy zasáhly zařízení v Sýrii, které podle Pentagonu využívaly íránské revoluční gardy. Íránem podporovaní jemenští povstalci Húsíové pak zneškodnili americký vojenský dron.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.