Ojedinělý artefakt z Titaniku jde do aukce. Jeho cena je enormně vysoká

[chooze:gallery;value:33778]

​Prvotřídní menu z Titaniku jde do aukce. K prodeji bude podle CNN v sobotu a odborníci odhadují, že jeho cena je extrémně vysoká. Údajně má vynést okolo téměř dvou milionů korun.

Menu podle BBC lehce poničila voda. Papír je nažloutlý a nápisy vybledlé. I tak lze ale přečíst, co měli cestující na zaoceánské lodi k večeři. Jídelní lístek z 11. dubna 1912 nabízel ústřice, hovězí svíčkovou či puding.

Podle expertů jde o skutečně ojedinělou možnost. Jídelní lístek má být totiž jediným svého druhu, který se z potopené zaoceánské lodi podařilo zachovat. Na sobotní aukci nebude ale jediným draženým předmětem.

[chooze:article;value:460143]

​Do aukce zamíří i deka, kterou se měl jeden z přeživších zahřívat v záchranném člunu. Dražit se budou i kapesní hodinky, které měly patřit cestujícímu druhé třídy. Aukce se má uskutečnit 11. listopadu v Anglii.

Zaoceánská loď Titanik vyrazila na svou první a poslední cestu 10. dubna 1912 pod vedením kapitána Edwarda J. Smithe. Na mořské dno se potopila o pouhých pár dní později, a to 14. dubna. Na palubě tehdy cestovalo přes dva tisíce osob.

Unikátní záběry potopeného Titaniku. Expedice učinila nový objev:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.