Vojenská aliance Číny a Ruska: Putin konečně řekl, jak to bude

"Rusko a Čína nebudou vytvářet žádnou vojenskou alianci na půdorysu aliancí z dob studené války," prohlásil podle ruské agentury TASS Putin při setkání s místopředsedou Čínské centrální vojenské komise Čangem Jou-siem, což je nejvyšší organizace dohlížející na Čínskou lidovou armádu, policii i čínskou domobranu.

Putin dodal, že ruská a čínská spolupráce je konstruktivním a důležitým faktorem ve stabilizaci mezinárodní situace, a že obě země úspěšně spolupracují také v ekonomické sféře.

"Obchodní a ekonomické vztahy se nadále úspěšně vyvíjí. Vytyčených cílů dosahujeme rychleji, než bylo v plánu, pracujeme na mezinárodních platformách a v mezinárodních organizacích, jako je OSN," doplnil Putin.

[chooze:article;value:528514]

​Mezinárodní platformou je myšlena například Šanghajská organizace pro spolupráci, kterou v roce 20021 založilo Rusko, Čína, Kazachstán, Tádžikistán, Kyrgyzstán a Uzbekistán, nebo BRICS, což je organizace pro hospodářskou spolupráci mezi Brazílií, Ruskem, Indií, Čínou a Jižní Afrikou.

Putin už vyhlíží ruské předsednictví BRICS, které začne v roce 2024: "Těšíme se, že s našimi čínskými přáteli představíme opatření, která jsou podle nás účelné a slibné a vyjdou vstříc zájmům všech členských zemí."

Ruský prezident se v půlce října sešel s tím čínským. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.