USA bombardovaly v Sýrii skladiště zbraní Islámských revolučních gard

Jde v pořadí již o druhý nálet, kterým USA zasáhly zařízení využívaná Íránem podporovanými skupinami v reakci na téměř každodenní útoky íránských zmocněnců na americké síly v Iráku a Sýrii. Před dvěma týdny americký letoun F-15 a dva letouny F-16 použily přesně naváděnou munici k úderu na dvě zařízení spojená s Íránem podporovanými milicemi ve východní Sýrii.

"Tento přesný úder v rámci sebeobrany je reakcí na sérii útoků na americký personál v Iráku a Sýrii, které provedly pobočky IRGC-Quds Force," uvedl v prohlášení ministr obrany Lloyd Austin. "Prezident nemá vyšší prioritu než bezpečnost amerického personálu a nařídil dnešní akci, aby dal jasně najevo, že Spojené státy budou bránit sebe, svůj personál a své zájmy," cituje CNN z prohlášení s tím, že Spojené státy jsou plně připraveny přijmout další nezbytná opatření na ochranu svých lidí a zařízení.

[chooze:article;value:500187]

Americké a koaliční síly se od 17. října staly nejméně 41krát terčem jednosměrných útoků bezpilotních letounů nebo raketového ostřelování - naposledy to byl raketový útok na americké a koaliční síly v syrském Šaddádí. Středeční útok si podle amerického představitele nevyžádal žádné oběti ani škody na infrastruktuře. Americký úder přišel ve stejný den, kdy byl u pobřeží Jemenu íránskými silami podporovanými Hútíi sestřelen americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper. Ústřední velení USA tento incident vyšetřuje.

https://twitter.com/CNN/status/1722388846308938057

CNN nedávno informovala, že Íránem podporované skupiny plánují zvýšit počet útoků na americké síly na Blízkém východě, protože Írán se snaží využít odporu v regionu vůči americké podpoře Izraele v důsledku brutálního útoku teroristů Hamásu ze 7. října.

V návaznosti na stále častějších útoky na americké jednotky v regionu a po událostech v Izraeli ze 7. října, vyslaly USA na Blízký východ značnou palebnou sílu jako odstrašující prostředek proti rozšiřování konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a na podporu sil v regionu. Jde především o dvě úderné skupiny letadlových lodí a několik torpédoborců s řízenými střelami, leteckou podporu včetně stíhaček F-15 a F-16 a zhruba 1 200 vojáků.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.