Odbory: Vláda si bere děti jako rukojmí. Rodiče si se stávkou nějak poradí

Školské odbory připravují na 27. listopadu celodenní výstražnou stávku, kvůli níž se uzavřou některé školy. Českomoravský odborový svaz pracovníků školství (ČMOS PS) tím chce dosáhnout navýšení školského rozpočtu. Vadí jim například možné snížení platů nepedagogických pracovníků.

"Plánovaný rozpočet školství je podhodnocený a nebude umožňovat kvalitní vzdělávání pro děti," tvrdí dokonce místopředsedkyně ČMOS PS Markéta Seidlová. "Některé školy nebudou moci dělit třídy na menší skupiny, pokud to daný předmět nebo styl výuky vyžaduje," uvedla příklad. "Hrozí také, že nebudou peníze na zakoupení nových pomůcek nebo na další vzdělávání pracovníků ve školství," dodala. 

Jako první jdou školské odbory do celodenní stávky podle jejich místopředsedkyně proto, že vnímají velkou nejistotu mnohých svých členů ohledně toho, co je vlastně v příštím roce bude čekat. "Vláda říká, že kapitola školství je navýšená o miliardu a 200 milionů, ale jsou tam i škrty kvůli prioritě vlády, kterými jsou platy učitelů. Ty dopady budou velké," myslí si. "Ta stávka není o platech, je o financování školství jako celku," doplnila.

[chooze:article;value:528596]

Kolik škol se přesně kvůli stávce uzavře, zatím odbory nevědí. Přesnější čísla prý budou mít teprve tři až pět dní před jejím zahájením. Seidlová ale zároveň zdůraznila, že to byly právě zástupci jednotlivých škol, kteří vyzývali vedení svazu k tvrdším krokům. "Ozývaly se nám školy, že jednohodinová stávka nic neznamená, že svoji naštvanost chtějí dát plně najevo," tvrdí.

Školy by měly podle doporučení odborů vstup do stávky ohlásit alespoň pět pracovních dnů před jejím začátkem, aby si rodiče mohli pro děti zajistit hlídání. "Uděláme maximum pro to, aby byli všichni rodiče od škol, které se kvůli stávce uzavřou, informováni," slibuje Seidlová. Odbory zároveň chtějí rodiče také oslovit otevřeným dopisem, aby jim stávku vysvětlily.

[chooze:article;value:528590]

Centrální plán, jak se postarat o děti v těchto školách, ale nemají. Podle Seidlové však s něčím takovým mají rodiče počítat. "Když se v té škole stane nějaká kalamita, tak se také vyhlásí ředitelské volno a rodiče si to musí nějak vyřešit," uvedla paralelu. Cílem stávky podle ní není znepříjemňovat rodičům život, ale naopak jim pomoci zvýšením kvality školství pro jejich děti.

Zároveň také odmítla, že by si odbory braly rodiče a jejich děti jako rukojmí. "Děti jako rukojmí si bere vláda, která škrtá v rozpočtu školství," kontrovala dokonce. Co bude, pokud ani celodenní stávka škol kabinet Petra Fialy (ODS) neobměkčí, zatím odbory nesdělily. Věří totiž, že jen hrozba stávkou může věci rozhýbat. "Doufáme, že ovlivníme poslance při schvalování státního rozpočtu," říká Seidlová. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.