Izraelská armáda utahuje smyčku kolem Hamásu ve městě Gaza

Premiér Benjamin Netanjahu v úterý v projevu z vojenského velitelství Kirya v Tel Avivu prohlásil, že izraelské obranné síly (IDF) pronikly do Gazy hlouběji, než si Hamás kdy dokázal představit a varoval libanonskou teroristickou skupinu Hizballáh, před "největší chybou svého života", pokud se rozhodne otevřít novou plnohodnotnou válečnou frontu.

"Na jihu postupuje válka s takovou silou, jakou Hamás nikdy neviděl," řekl Netanjahu. "Město Gaza je obklíčeno. Operujeme uvnitř něj, každou hodinu, každý den prohlubujeme tlak na Hamás." Podle deníku The Times of Izrael uvedl, že byly zlikvidovány tisíce teroristů, kteří operovali jak na povrchu, tak v rozsáhlé síti tunelů pod Gazou. Jeho ministr obrany Yoav Gallant dodal, že IDF nyní operují "v srdci" města Gazy a "utahují smyčku" kolem tamního Hamasu. Netanjahu i Gallant vyloučili příměří, dokud rukojmí nebudou propuštěni.

[chooze:article;value:528500]

Netanjahu rovněž uvedl, že pozemní operace zničila "nespočet" velitelských center, pozic a tunelů Hamásu, které se pravděpodobně táhnou stovky kilometrů pod Gazou a které Hamás využívá k přesunu sil, skladování zbraní a útokům na izraelské síly. "Hamás zjišťuje, že se dostáváme do míst, o kterých si myslel, že se tam nikdy nedostaneme," řekl izraelský premiér.

Právní poradce vlády Gali Baharav Miara a státní zástupce Amit Isman včera večer zveřejnili oznámení o přípravách na soudní procesy s teroristy Hamásu, kteří byli v Izraeli dopadeni po 7. říjnu. "Stát Izrael se nesmíří s vraždami, únosy a zraněními civilistů a příslušníků bezpečnostních sil a s ničením komunit," uvádí se v oznámení. "Kromě aktivit na operativní a politické úrovni, mimo jiné za návrat unesených, probíhá od 7. října intenzivní činnost v právní oblasti."

Podle jejich prohlášení bude Stát Izrael usilovat o trestní stíhání teroristů, kteří byli nebo budou dopadeni, a bude požadovat tresty, které budou odpovídat závažnosti spáchaných zvěrstev. "Svým rozsahem se jedná o neobvyklou a bezprecedentní událost a systém prosazování práva se musí vypořádat s výzvami složitého vyšetřování trestných činů terorismu, jakož i se složitými právními otázkami, které z těchto činů vyplývají," cituje z prohlášení The Jerusalem Post.

Americký prezident Joe Biden v úterý uvedl, že během pondělního telefonátu požádal izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o přerušení bojů v Gaze. Mluvčí Bílého domu již dříve prohlásil, že oba představitelé během pondělního rozhovoru diskutovali o možnosti "taktického přerušení" bojů v Gaze z humanitárních důvodů a o možném propuštění rukojmích.

Saúdská Arábie bude v nadcházejících dnech hostit summity arabských a islámských zemí, na nichž se bude diskutovat o izraelsko-palestinském konfliktu, uvedla agentura Reuters s odkazem na úterní prohlášení saúdskoarabského ministra investic. "Tento týden, v nejbližších dnech, uvidíme, jak Saúdská Arábie svolá mimořádný arabský summit do Rijádu," řekl saúdský ministr investic Chálid al-Fálih na Fóru nové ekonomiky agentury Bloomberg v Singapuru. "Uvidíte, jak Saúdská Arábie svolá do Rijádu africko-saúdský summit, a za několik dní uvidíte, jak Saúdská Arábie svolá islámský summit," řekl ministr.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.