Evropská komise chce zahájit jednání o vstupu Ukrajiny do EU. Oznámila to Leyenová

Evropská komise ve středu ústy své předsedkyně Ursuly von Leyenové potvrdila, že doporučí zahájení přístupových jednání s Ukrajinou. Prohlášení přichází v době, kdy komise hodnotí vyhlídky kandidátských zemí na přijetí. Zahájení přístupových rozhovorů se podle odborníků očekává také u Bosny a Hercegoviny a Moldavska.

Doporučení zahájení přístupových rozhovorů ale ještě neznamená, že daná země do EU skutečně vstoupí. S každým novým členem totiž musí souhlasit všechny současné členské země. To může být ale v případě právě Ukrajiny problém. Proti jejímu vstupu do Unie vystupoval například maďarský premiér Viktor Orbán, převážně kvůli ochraně svých zemědělců má proti vstupu Ukrajiny výhrady také Polsko a protiukrajinsky se opakovaně vyjadřoval též nový slovenský premiér Robert Fico.

[chooze:article;value:528601]

Evropská komise ve svém hodnocení Ukrajiny chválí hlavně její reformní snahy navzdory válečnému konfliktu. Dobře hodnotí například probíhající digitalizaci nebo snahy o eliminaci korupce a organizovaného zločinu. Stále je ale co zlepšovat. "Je potřeba posílit institucionální kapacitu a právní rámec, pokud jde o vyšetřování finančních deliktů a vymáhání a správu majetku," uvádí například.

Dobře si navzdory invazi prý vede Ukrajina také ekonomicky. "V roce 2022 se ekonomika Ukrajiny propadla o 29,1 %, což ukazuje na větší odolnost, než se původně očekávalo," tvrdí Komise.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.