Volby na Ukrajině za války nebudou. Mluvit o nich je nezodpovědné, hřmí Zelenskyj

Ukrajina se už rok a půl brání ruské invazi. Konec války je ale v nedohlednu a příští rok prezidentu Zelenskému končí prezidentský mandát. Volby na jaře na Ukrajině přesto nejspíš nebudou.

"Všichni jistě chápeme, že teď, v době války, kdy čelíme tolika výzvám, je naprosto nezodpovědné a lehkovážné vnášet tímto bezstarostným a hravým způsobem do společnosti téma voleb," má jasno prezident Zelenskyj.

[chooze:article;value:528441]

"Situace na Ukrajině je těžká a pořádat v ní volby, byť i nějakým nestandardním způsobem, by bylo velmi složité. Už jenom z hlediska peněz, kterých se Ukrajině nedostává, nebo z hlediska organizačního. Jak by odvolily tisíce a desetitisíce vojáků, kteří jsou na frontě, nebo osoby, které se přesunuly do Polska, Česka nebo dalších zemí," nastínil bezpečnostní analytik Daniel Koštoval.

Ukrajinská legislativa navíc vypsání voleb ve válečném stavu neumožňuje. Vyzyvatel současného prezidenta a zároveň jeho bývalý poradce Oleksij Arestovyč si tak na svou šanci bude muset ještě počkat.

"Já si myslím, že prezident by měl, pokud chce ukázat, že je demokratický politik, který zároveň chápe vážnost situace, vyvolat politickou debatu v parlamentu a tam by měl dojít k dohodě všech relevantních politických sil o tom dalším postupu," myslí si Koštoval.

Ukrajinská veřejnost mezitím oplakává oběti ruského raketového útoku, který zabil 19 ukrajinských vojáků. Ti se o víkendu neopatrně seřadili v blízkosti fronty, aby jim velitel předal vyznamenání. Fatální chybu udělal i poradce velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného.

[chooze:article;value:528293]

"Dnes, v den svých narozenin, byl za tragických okolností zabit můj asistent a blízký přítel major Hennadij Častjakov. V jednom z jeho dárků explodovalo neznámé výbušné zařízení. Hennadije přežila manželka a čtyři děti," informoval v pondělí Zalužnyj.

Podle ukrajinských médií dostal Častjakov od kolegů krabici s whisky a šesti ostrými granáty. Zřejmě si myslel, že jde o žert a jsou slepé, ale při manipulaci s nimi došlo k explozi. Častjakov zemřel a jeho syn utrpěl vážná zranění.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.