Odboráři ohlásili celodenní stávku. Část škol se zcela uzavře, další jen částečně

Stávka, kterou plánují odboráři, se nevyhne ani školství. Protesty pracovníků, zejména těch nepedagogických, ale budou nakonec větší, než se očekávalo. Část škol tak 27. listopadu, na kdy jsou stávky plánované, neotevře vůbec. 

Původně přitom měla být stávka pouze hodinová. Podle prvotních plánů chtěli odboráři přerušit práci pouze od 12 do 13 hodin. Žáci tak ve většině případů zůstanou doma.

[chooze:article;value:527528]

O kolik škol ale přesně půjde, se zatím neví. Odbory v tuto chvíli připravují informace pro ředitele škol, které se budou stávky účastnit. Zároveň ale upozorňují na to, že ne všechny školy, které půjdou do stávky, pravděpodobně budou zavřené po celý den. Podle místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství (ČMOS PŠ) Markéty Seidlové bude na části stávkujících škol výuka přerušená jen částečně.

Učitelé i nepedagogičtí pracovníci školy hodlají stávkovat především kvůli nesrovnalostem v platech. Zatímco učitelé mají dostat přidáno na 130 procent průměrné mzdy, další zaměstnanci škol, jako kuchařky, školníci, asistenti a pracovníci v administrativě, toto štěstí nemají. Jejich pracovní místa totiž nejsou zabezpečená, což podle odborářů povede k poklesu platů u pozic, které jsou už nyní nedostatečně finančně ohodnocené.

Jednání odborářů

O situaci v úterý jednal odborový předák Josef Středula s prezidentem Petrem Pavlem a také se zástupci vládních stran. Hlavními tématy schůzky s prezidentem byl plánovaný protest a jeho důvody. "Seznámil jsem pana prezidenta s tím, co je důvodem protestů, a samozřejmě jsem se zmínil také o státním rozpočtu, o konsolidačním balíčku, o důchodech a o energetice," řekl Středula

[chooze:article;value:528590]

Z Hradu Středula zamířil do Strakovy akademie, kde ho čekalo jednání od půl šesté se zástupci stran vládní koalice. Po koalici žádá hlavně zvýšení platů pro všechny. "Já jsem bytostně přesvědčen, že kroky vlády jsou správné, a to včetně konsolidačního balíčku, takže očekávám, s čím odbory přijdou a jestli to bude konstruktivní přístup," pronesl poslanec Jan Jakob (TOP 09).

Demonstrace

Součástí protestů nebude pouze samotná stávka. Odboráři totiž plánují i demonstrace. "Některé svazy se zapojí stávkou, některé další aktivitou. Bude také protestní pochod a demonstrace na Malostranském náměstí," oznámil Středula.

I když pracovníci ve školství protestují zejména kvůli platům, do stávky se zapojí i další odborové svazy, jako je například svaz KOVO nebo DLV. "Je to i o hrozbě enormního růstu cen elektrické energie, o důchodech, o nedořešení situace okolo minimální mzdy a podobně," dodal Středula.

Podle politologů je situace ve společnosti napjatá, hrozí stávky i demonstrace, a to i mimo odborové svazy. "Pokud lidé mají a budou i nadále mít méně než jsou zvyklí, tak to může způsobovat tenze ve společnosti. Budou chodit do ulic, na náměstí," řekl politolog Milan Školník.

[chooze:article;value:526885]

S kroky vlády nesouhlasí ani umělci. Ti se považují za jedny z nejhůře placených zaměstnanců ve státním a veřejném sektoru. Jejich nástupní plat se pohybuje kolem 25 tisíc korun.

A stávkovat chtějí i lékaři v nemocnicích. Kvůli nízkým základním mzdám a příliš častým přesčasům odmítají od prosince hodiny navíc sloužit. Přesčasy už vypovědělo přes 6 tisíc lékařů.

Školské odbory hrozí stávkou. Nelíbí se jim finanční ohodnocení:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.