Nápojové kartony mohou Pražané vhazovat do plastů

Hlavní město se dlouhodobě snaží o zefektivnění třídění odpadu a zlepšování služeb Pražanům. Z veřejných stanovišť v Praze jsou nyní postupně stahovány nádoby na nápojové kartony, které mohou lidé nově vhazovat do nádob určených na plast, tedy žlutých kontejnerů. Do konce roku 2023 by měly všechny nádoby na plast být nově multikomoditní. Hlavní město vede ke změně v třídění hned několik důvodů. Sběr samotných nápojových kartonů je velmi nákladný, ročně stojí hlavní město cca 22 milionů korun a obsah nádob je ve většině případů znečištěn příměsí jiných odpadů. Skutečný podíl nápojových kartonů po dotřídění se pohybuje pouze okolo 50 procent původního množství. Proto se město rozhodlo, že bude možné nápojové kartony vhazovat do kontejnerů na plasty. Stále však bude nutné dodržovat zásady správného třídění nápojových kartonů, tedy obaly od nápojů, mléka, mléčných výrobků, džusů, vín a dalších potravin vyhazovat do kontejnerů vyprázdněné a stlačené.

Kovové obaly budou i nadále na veřejných stanovištích sbírány samostatně, u této komodity je naopak čistota velmi dobrá a po dotřídění obsahují minimum nečistot. Svozová společnost Pražské služby, a. s., navíc disponuje třídicí linkou uzpůsobenou k dotřídění kovů.

​Samotný přechod na multikomoditní sběr byl detailně rozpracován a ke každému stanovišti v Praze se přistupovalo individuálně. Na stanovištích, kde to bude z kapacitních důvodů potřeba, bude přidána další nádoba na multikomoditu, aby nedocházelo k přeplňování stávajících nádob a k výskytu nepořádku v okolí stanoviště. Každá nádoba na plast bude polepena samolepkou, kde lidé naleznou informace o tom, co všechno do ní mohou vhazovat.

Sběr odpadů z nápojových kartonů zaznamenal v posledních letech v České republice značný rozmach. V roce 2014 se v České republice zrecyklovalo 21 procent nápojových kartonů uvedených na trh. Třídění nápojových kartonů je přitom velice přínosné, jelikož tyto nádoby jsou tvořeny přibližně ze tří čtvrtin z celulózy vyrobené ze dřeva – tedy z obnovitelného přírodního zdroje – a jedná se o jeden z nejekologičtějších obalů. Použité nápojové kartony jsou navíc velmi ceněnou surovinou pro další zpracování v papírnách.

Češi patří ve třídění odpadu k evropské špičce. Dle údajů Evropské unie se řadí na šesté místo. Podle některých statistik třídí odpad 72 procent obyvatel České republiky. Ročně se vytřídí přes 700 tisíc tun odpadu a recyklací se každoročně zachrání zhruba 25 kilometrů čtverečních přírody.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.