Měsíční výhled: Zima se přihlásí o slovo. Čekají nás už i mrazy

"Období od 6. listopadu do 3. prosince bude jako celek nejpravděpodobněji teplotně i srážkově normální," uvedl na webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

První týden, tedy od 6. do 12. listopadu, bude podle meteorologů teplotně průměrný. Začátek období by měl být stále teplejší, než bývá v průměru. V maximech se mohou teploty lokálně vyšplhat ojediněle i k 15 °C. Postupně se však začne ochlazovat a teploty se o víkendu dostanou až k bodu mrazu. Maximálně naměříme kolem 6 °C, tedy podobně jako odborníci předpovídají na konci měsíce.

[chooze:article;value:527991]

Následně se budou střídat týdny, kdy budou teploty průměrné nebo lehce nadprůměrné, nicméně větší a déletrvající ochlazení oproti průměru meteorologové neočekávají.

"V poslední listopadové dekádě a na počátku prosince lze v konzistenci s klimatologickým normálem předpokládat průměrné noční minimální teploty kolem bodu mrazu, během některých nocí krátkodobě i hlouběji pod 0 °C, v maximech bude nejpravděpodobněji mezi 3 až 7 °C," nastínili experti z ČHMÚ.

Po srážkově bohatším týdnu na počátku listopadu bude období do 20. listopadu spíše srážkově průměrné nebo podprůměrné. "Třetí dekáda bude s velkou pravděpodobností opět průměrná, naopak přelom měsíce by mohl být na srážky spíše bohatší, i když stále průměrný nebo lehce nadprůměrný," dodali meteorologové s tím, že žádné z předpovídaných období by na srážky nemělo být tak bohaté, jako byl minulý týden.

Průměrná teplota se v Česku v tomto období pohybuje kolem 3,5 °C. Podle dostupných informací ČHMÚ bylo nejtepleji v roce 2006, kdy teploměry naměřily 6,7 °C. Naopak nejchladněji bylo v roce 1965, kdy teploty klesly až k -0,8 °C.

Některé hrady jsou otevřené i v zimě. Více se dozvíte v následující reportáži (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.