Výrok Zemana o válce v Izraeli znepokojil experty. Může způsobit problémy, říkají

"Palestina má svůj stát a ten stát se jmenuje Jordánsko," řekl Miloš Zeman v nedělním pořadu TV Nova Za pět minut dvanáct, když se debata stočila k palestinsko-izraelské situaci. Tu by podle něj mohlo vyřešit právě přesunutí Palestinců do sousedního Jordánska. "Ano, mělo by dojít k odsunu Palestinců," řekl Zeman.

Experti se ale shodují, že ačkoliv nejde ze strany exprezidenta o překvapivá slova, rozhodně se nejedná o šťastný výrok. Podle bezpečnostního experta Jakuba Záhory z Asociace pro mezinárodní otázky je naopak "nebezpečný v kontextu toho, co se děje v Izraeli".

Postoj Česka vůči válce v Izraeli by totiž podle něj mohl ohrozit vztahy s mimoevropskými zeměmi. "Česká pozice je dlouhodobě problematická v nekritické podpoře Izraele," řekl. Tomu přitakává i bezpečnostní expert Jan Daniel z Ústavu mezinárodních vztahů.

[chooze:article;value:528338]

​Nadstandardní česko-izraelské vztahy

Česká republika je v palestinsko-izraelském konfliktu velmi aktivní. Podle Daniela lze už nyní vidět, že nekompromisní podpora Izraele může mít na Česko diplomatické dopady, a to právě v rovině mezinárodních vztahů.

"Například ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN, pozn. red.) měl jednat se saúdskými diplomaty o dodávkách ropy a podle diplomatických zdrojů byla tato jednání zrušena, a to právě kvůli české pozici k Izraeli a vůči konfliktu jako takovému," uvedl.  

Nejde přitom jen o vztahy se Saúdskou Arábií. "Osobně si dovedu představit také zhoršení vztahu s Egyptem. Pokud se tedy ukáže, že česká delegace skutečně lobbovala v Evropské unii za tlak na Egypt, aby do něj bylo možné odsunout část civilního obyvatelstva z Pásma Gazy," míní Daniel.

Česko totiž podle Daniela vnímá vztahy s Izraelem dlouhodobě jako velmi pozitivní a nadstandardní. "Bylo tomu tak i v předválečném období a současné kroky tento trend potvrzují," dodává.

[chooze:article;value:528269]

​Zemanovo řešení naráží na několik problémů

Podle Daniela jsou ale Zemanova slova spíše "plácnutím do vody". Jím navrhované řešení totiž není proveditelné. "Tohle je klasický silácký výrok Miloše Zemana, který se příliš nepotkává s realitou Blízkého východu a konfliktu jako takového," zhodnotil.

"Prvním problémem je, že Gaza, kde se momentálně bojuje, je na egyptské, a ne jordánské hranici," upozornil. Určitou komplikaci by představovalo i to, že jak Jordánsko, tak Egypt odmítají vysídlení Palestinců na jejich území.

"Je to velmi nepopulární krok a pro mnoho Arabů to připomíná události z roku 1948, kdy vznikl Izrael a kdy byli Palestinci vyhnáni z území do nově vzniklého státu. Arabské státy nechtějí být ničemu takovému nápomocné," upozornil.

[chooze:article;value:528260]

Podle Záhory ale bývalý prezident Zeman není jediný s takovými názory. "To, co říká, je dlouhodobá teze izraelské pravice," upozornil a dodal, že "zároveň je to také specifikum české debaty, že Miloš Zeman v těchto názorech není ojedinělý".

"V české pravici jsou hlasy, kterým rozhodně vyzývání k etnické čistce Palestinců nejsou cizí. Miloš Zeman, vzhledem ke své povaze a k tomu, že není prezident, se kontroluje na veřejnosti míň a obávám se, že podobné sentimenty nejsou unikátní jen pro jeho osobu," doplnil expert.

Izrael rozetnul Pásmo Gazy vedví. Do oblasti připlula jaderná ponorka USA:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.