Nad Českem se objevila polární záře. Meteorologové řekli, odkud ji uvidíte nejlépe

[chooze:gallery;value:33744]

"Možnost polární záře dnes večer!" oznámil odpoledne ČHMÚ na sociální síti X. "Dnes před obědem dorazil k Zemi materiál z jedné ze slunečních erupcí," doplnili meteorologové.

O pár hodin později už polární záři vyfotili první Češi. Pouhým okem je zatím vidět jen lehce. Ve Slezsku už se ale vyfotit dá. "Zmenšená oblačnost je aktuálně právě ve Slezsku, na Vysočině, lokálně ve středních Čechách a nadějné to bude za chvíli i na jižní Moravě," napsali meteorologové.

"Aktuálně je zemské geomagnetické pole narušené a je naděje na spatření polární záře po setmění. O to víc, není vyloučené, že ještě dorazí k Zemi i další, pozdější erupce. V takovém případě by šance na spatření polární záře ještě výrazně vzrostla," sdělil ČHMÚ. 

"Jev je viditelný zejména nad severním obzorem, fotograficky se dá rozeznat červenou a zelenou barvou," prozradil astronom Petr Horálek. "Jak dlouho budou polární záře pozorovatelné, se nedá odhadnout. Vše závisí na vlastnostech slunečního větru, který k nám po tomto impaktu proudí. Vědci se ale domnívají, že zvýšená geomagnetická aktivita potrvá dokonce až do 10. listopadu, kdy se v občasných intervalech mohou objevit i další polární záře i nad českým a slovenským obzorem," doplnil.

[chooze:article;value:501201]

"Pokud se o spatření polární záře chcete pokusit, můžete hned zvečera. Kromě malé oblačnosti je nutný dobrý výhled nad severní obzor a temná obloha. Větší šanci budete mít s digitálním fotoaparátem, případně i lepším mobilním telefonem," doporučili meteorologové.

Nezvyklý úkaz viděli už v noci na neděli lidé v Polsku. Polární záři spatřili nad Baltským mořem, a dokonce i v Podhalí, informoval web polsatnews.pl.

"Aby lidé mohli záři zaznamenat či i uvidět na vlastní oči, je zapotřebí kromě jasného počasí také pozorování daleko od měst, od zdrojů světelného znečištění, a mít výhled k severnímu obzoru," poradil Horálek.

Zahlédli jste na obloze polární záři? Pošlete nám fotografie na náš facebook či na e-mail zpravy@nova.cz

Nad Českem se objevila polární záře i v dubnu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.