Izrael otevře evakuační koridor z Gazy, 51 mrtvých po útoku na uprchlický tábor

[chooze:gallery;value:33743]

​Izrael bombardoval v sobotu v noci uprchlický tábor Maghazi v centrální Gaze. Podle palestinských médií zahynulo 51 lidí, většinou žen a dětí. Další desítky utrpěly těžká zranění, informovala agentura Reuters s tím, že zprávy se nepodařilo nezávisle ověřit, ale izraelská armáda při takových akcích zdůrazňuje, že útočí na Hamás, který však používá civilisty jako lidské štíty.

Izraelské obranné síly (IDF) podle The Times of Israel oznámily, že v neděli otevřou na čtyři hodiny pro civilisty evakuační koridor ze severu Gazy na jih. A to navzdory tomu, že předchozí den je při stejné akci ostřelovali bojovníci Hamásu. Ti se údajně snaží zabránit civilistům v odchodu, aby co největší počet civilních obětí obrátil světové veřejné mínění proti Izraeli.

[chooze:article;value:528164]

​Obyvatelé, kterých na severu Gazy a v obkličovaném Gaza City zůstává na 400 tisíc, se mnohdy cesty na jih bojí i kvůli ostřelování. Na silnici vedoucí na jih objevili nedávno desítky mrtvých. Z jejich zastřelení se obviňují obě válčící strany navzájem.

Kromě Gazy se v noci na neděli bojovalo po celém Západním břehu Jordánu, kde se odehrály četné střety izraelské armády s Palestinci, uvedl The Jerusalem Post. Izraelci podnikají do Západního břehu nájezdy ve snaze zlikvidovat buňky Hamásu. Roste rovněž počet útoků židovských osadníků, kteří se po teroristickém útoku Hamásu masívně vyzbrojují.

Příměří by prospělo Hamásu

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken se v sobotu sešel se svými protějšky z Jordánska, Kataru, Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů, kteří na něj tlačili, aby přiměl Izrael k příměří. To podle Reuters Blinken odmítl s tím, že by prospělo Hamásu, který by se mohl přeskupit a znovu zaútočit.

Spojené státy jsou pro krátkodobé humanitární přestávky, které však odmítají Izraelci, dokud Hamás nepropustí všechny rukojmí. Nejvyšší americký diplomat z Jordánska pokračuje do Turecka, ve hře je i zastávka na setkání s šéfem palestinské samosprávy v Západním břehu Mahmúdem Abbásem.

Komplikuje se rovněž propouštění cizinců před hraniční přechod Rafáh do Egypta. Hamás mu začal bránit poté, co byla odhalena jeho snaha propašovat mezi zraněnými civilisty do egyptských nemocnic své těžce raněné bojovníky.

Hamás je připraven na vleklou válku. Izrael hodlá “vyčistit“ tunely pod Gazou:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.