Silné zemětřesení zabilo v Nepálu nejméně 128 lidí, oblast je odříznutá

Otřesy začaly kolem půlnoci místního času (po 19. hodině našeho) v okrese Jajarkot v oblasti Kamálí, záchvěvy země pocítili i obyvatelé hlavního města Káthmándú i v zhruba 600 kilometrů vzdálené indické metropoli Nové Dillí, informovala agentura Reuters.

Nepálské národní seismologické centrum uvedlo, že zemětřesení mělo sílu 6,4 stupně, německá a americká geologická služba udávají o něco menší. Epicentrum mělo být v hloubce necelých dvaceti kilometrů pod povrchem.

[chooze:article;value:527850]

​Ve zřícených budovách zahynulo podle úřadů nejméně 128 lidí, další stovky jsou zraněné. Počet obětí bude zřejmě narůstat. S oblastí kolem epicentra v hornatém terénu, kde žije v roztroušených vesnicích asi 190 tisíc obyvatel, se dosud nepodařilo navázat kontakt. A záchranáři se tam nemohou dostal kvůli zasypaným cestám.

"Sám jsem venku. Sbíráme podrobnosti, ale kvůli chladu a noci je obtížné získat informace z odlehlých oblastí," řekl Reuters do telefonu Suresh Sunar, představitel okresu Jajarkot. Kusé informace hovoří o zřícených domech a lidech vybíhajících v panice ven.

Zemětřesení v hornatém Nepálu jsou podle agentury AP běžná. V roce 2015 otřesy o síle 7,8 magnituda zabily na devět tisíc lidí a zničily milion budov včetně staletých chrámů a dalších historických památek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.