MAPA: Houby ještě rostou. Poslední příležitost pro ně vyrazit, říká mykoložka

"S houbami je to letos problematické. Ony rostou, ale opravdu jen místně, ne moc druhů. Když někde najdete určitý druh, jsou tam dvě nebo tři plodnice, pak zas jdete půl kilometru a není tam nic," upozornila Švecová.

"Hřibovité skoro vynechaly, lišky vynechaly, bedel bylo málo. Nejedlých taky málo. Když jdete po lese vidíte tři muchomůrky červené, pak dlouho nic a další nejedlá muchomůrka citronová," posteskla si.

Na některých místech ale houby pořád najdete. "Jenom tam, kde byly srážky intenzivnější a drží se vlhkost, to znamená u nějakých potoků, na severních stráních, kde je podloží, které nemá propustnost na vodu," sdělila. "Lidé říkají, že v Orlických horách a v Krkonoších v podhůří ještě nějaké houby rostou, není to ale s košíkem, spíše procházka po lese," dodala.

[chooze:article;value:527048]

"Ještě rostou třeba václavky, ale málo, to sucho bylo dlouhotrvající a lesy jsou vysušené," poznamenala. Pomoc by měly podzimní deště. "Začnou růst podzimní houby, třeba čirůvka fialová, čirůvka dvoubarvá, strmělka mlženka, to budou houby, které teď začnou růst, ale už nemají tu kvalitu jako letní a podzimní. Ale opravdu je potřeba se poradit, co to vlastně je," dodala mykoložka.

Za nedlouho ale můžou přijít ranní mrazíky. "Houby se nemají brát, když přejdou mrazem, tvoří se v nich pak jedovaté látky, až budou ranní mrazíky a trvalejší chladna, houby růst přestanou," avizovala. V listopadu by tak lidé měli mít poslední příležitost ještě něco v lese najít.

Tím, že jedlé nerostou tak, jak by si lidé představovali, často začnou podle mykoložky sbírat ty jedovaté. "Musí dávat pozor, co sbírají, v případě, že to neznají, měli by jít do nějaké houbařské poradny anebo doporučuju konzultaci s mykologem," uvedla.

[chooze:article;value:525936]

Poradny najdou lidé ve všech větších městech a lidé by měli důvěřovat spíše jim než webům s fotografiemi hub. "Podle fotografií je to vždycky riziko, nevyfotíte detaily, které jsou pro ty houby typické," vysvětlila. Konkrétní adresy poraden najdou lidé na webu České mykologické společnosti.

Podle mapy Českého hydrometeorologického ústavu, která určuje pravděpodobnost růstu hub, by měly mít houby dobré podmínky v částech východu Moravy a na severu Čech. To, že mají dobré podmínky ale neznamená, že je tam doopravdy najdete, upozorňují dlouhodobě mykologové.

​Houby si letos dávaly načas. Důvodem je sucho (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.