ANKETA: Zrušte babyboxy, vyzývá OSN. Pomáhají dětem, bouří se zakladatel

Při utajených porodech jsou všechny dokumenty o matce zapečetěny a dostat se k nim může jen soud. Po uplynutí dvouměsíční lhůty mohou dítě adoptovat náhradní rodiče. Tato praxe, která už je nyní umožněna v české legislativě, by podle OSN měla plně nahradit babyboxy.

S tím ale Hess nesouhlasí. Týká se to totiž pouze svobodných žen s českým občanstvím. "Po dvou desítkách let, kdy se denně věnuji zřizování babyboxů a často komunikaci s nešťastnými ženami, které se na mne obracejí mailem nebo prostřednictvím SMS, vím, že velká část jsou právě vdané ženy nebo cizinky," upozornil v dopisu ředitelům nemocnic.

[chooze:poll;value:916d9cfe3061249671a93b0b00f1b0297374ae11]

"Připomínám, že ženy, které využijí režimu utajeného porodu, jsou předvolány k soudu, který určuje náhradní rodiče v opatrovnickém řízení, aby se tu vzdaly rodičovských práv a povinností. Ze slibovaného 'utajení' nezbude vůbec nic," doplnil.

Za 18 let zachránily babyboxy 253 nechtěných dětí. "Cítím za životy odložených dětí odpovědnost a také prosím, aby babyboxy pomohly i budoucím děťátkům," poznamenal.

[chooze:article;value:510140]

Za babyboxy se postavila i česká vláda. "Babyboxy nehodláme rušit," oznámilo na sociální síti X ministerstvo zdravotnictví. To nemá v plánu ani ministerstvo práce a sociálních věcí, pod které spadají.

Ředitelům nemocnic ministerstvo zdravotnictví rozeslalo dopis, ve kterém je na doporučení OSN upozorňuje. Zároveň od nich chtějí podrobné informace k utajovaným porodům.

Hess: České babyboxy jsou zcela mimořádné, je to dokonalá technická záležitost (4/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.