Zachránil bezdomovce z hořícího domu. Cenu Michala Velíška získal David Studnica

[chooze:gallery;value:33728]

​V roce 2005 pomohl 32letý střihač TV Nova Michal Velíšek dívce, kterou obtěžoval muž na Karlově náměstí. Za svou obětavost zaplatil životem a na jeho počest televize Nova spolu s Nadací ADRA už 18 let uděluje ocenění, které poukazuje na hrdinné činy obyčejných lidí.

Slavnostní vyhlášení 18. ročníku Ceny Michala Velíška bylo plné emocí. Na ceremoniál dorazili pozůstalí, ale i pamětníci nešťastné události. "Za 18 let jsme přijali více než tisíc nominací, přibylo oceňování dětí i seniorů. Děkujeme lidem, kteří se zachovali správně. Jen díky nim máme naději, že budeme i příště žít ve zdravé společnosti. A dnes už plnoletá Cena Michala Velíška poukazuje na statečnost, dobré příklady a vzory," řekl Vítězslav Vurst, čestný předseda výboru Ceny Michala Velíška. 

[chooze:article;value:526534]

Letos ocenění získal 37letý David Studnica, pracovník autoservisu. Najednou ucítil pach spáleniny a uslyšel zoufalý křik odněkud z výšky. Bez váhání popadl firemní žebřík a navzdory hustému bílému dýmu, který rychle proudil ze sousedních hořících trosek, se vydal přes střechu k zamřížovanému oknu.  

Šlo o opuštěný objekt, kde se často zdržovali bezdomovci. Pan Studnica si ústa zakryl tričkem a po chvíli se mu podařilo železnou mříž vykopnout. Přes kouř uviděl dva lidi. Žena se nejspíš snažila svého společníka dostat k oknu, ale na vlastní záchranu ze zakouřené místnosti už neměla sílu. David nejprve pomohl muži, který byl v okně, ven na vzduch.  

[chooze:article;value:475207]

Nicméně dostat do bezpečí i mladou ženu bylo nad jeho síly. Ve výšce tří metrů ji pevně držel za ruku co nejvíce mimo dým a plameny. V náročné záchraně pak už pokračovali hasiči, kteří mezitím dorazili na místo.  

Záchranka nakonec odvezla do nemocnice šest lidí – vážně popálenou ženu a muže, jejich zachránce, který se nadýchal kouře, hasiče a dva policisty. Hasiči vyjádřili panu Studnicovi své uznání za to, že s nasazením vlastního života zachránil dva lidi. 

Na celý záznam ceremoniálu se můžete podívat zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.