VÝSTRAHA: Část Česka zasáhne extrémně silný vítr. Ovlivní i teploty

"Na přední straně hluboké tlakové níže Ciarán nad britskými ostrovy bude zesilovat jižní až jihozápadní proudění, ve kterém budou postupovat přes střední Evropu k severovýchodu frontální systémy, které budou střídat jen nevýrazné výběžky vyššího tlaku vzduchu. Na konci období se bude střední Evropa nacházet v okrajovém proudění rozsáhlé oblasti nízkého tlaku vzduchu nad severozápadní a severní Evropou," informoval na webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Čtvrtek bude oblačný až polojasný, v noci bude zataženo. Postupně bude od západu přibývat oblačnosti a později odpoledne a večer může místy pršet. Teploty v noci klesnou na 6 až 10 °C, v západní polovině Čech i na 2 až 6 °C. Přes den naměříme až 15 °C, ve Slezsku při slunečním svitu i ojediněle 17 °C.

[chooze:article;value:527856]

Počítat však musíme se silným větrem. "Nárazy jihovýchodního až jižního větru mohou dnes postupně na Moravě a ve Slezsku, na Českomoravské vrchovině a v části východních Čech dosáhnout hodnot až kolem 70 kilometrů za hodinu, na hřebenech hor až 110 kilometrů," informovali ve čtvrtek meteorologové na sociální síti X.

V platnosti je také výstraha, a to od čtvrtečního do pátečního poledne pro část Královéhradeckého kraje a celý Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj a Vysočinu.

Výstraha:

pátek bude zataženo. Vytáhnout budeme muset deštníky, protože bude pršet. Ráno se mohou ojediněle objevit i mlhy. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 9 až 13 °C, v Čechách kolem 5 až 9 °C. Přes den se rtuti teploměrů zvednou maximálně na 11 °C, na Moravě a ve Slezsku až na 15 °C.

Sobota bude ve znamení polojasné až oblačné oblohy. Odpoledne a večer od západu začne mraků přibývat a v Čechách bude pršet. V noci teploty spadnou na 1 až 5 °C, přes den se vyšplhají na 9 až 13 °C. Ve východní polovině území meteorologové ještě varují před čerstvým větrem s nárazy kolem 15 metrů za sekundu.

neděli bude podle ČHMÚ zataženo až oblačno s přeháňkami, postupně se očekává i trvalejší a vydatnější déšť. Noční teploty se sníží na 5 až 9 °C, přes den se zvednou maximálně na 13 °C. Mírný jižní až jihovýchodní vítr se bude postupně měnit na jihozápadní a v Čechách večer zesílí na čerstvý, místy s nárazy kolem 15 metrů za sekundu.

S proměnlivou oblačností musíme počítat v pondělí, zejména na horách hrozí přeháňky. V noci teploty budou mezi 5 až 9 °C, přes den se zvýší i na 13 °C. Čerstvý vítr s nárazy až 15 metrů za sekundu bude během dne postupně slábnout.

Také v následujících dnech bude převažovat proměnlivé počasí, polojasno se bude střídat se zataženou oblohou. Přeháňky budou častější na horách, kde mohou být i smíšené nebo sněhové. V noci teploty půjdou dolů a mohou spadnout i na nulu. Přes den naměříme maximálně 13 °C.

Zima už se dere postupně do Česka. Více se dozvíte v následující reportáži (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.