VIDEO: Kapela, která měnila dějiny, je zpátky. The Beatles vydali novou písničku

[chooze:gallery;value:33724]

​Torzo poslední nahrávky měli členové Beatles k dispozici několik dekád z pozůstalosti Johna Lenonna, kterou jim v roce 1994 předala Yoko Ono. Až nyní ale dospěla technologie tak daleko, aby bylo možné původní hlas i klavírní přehrávku z demosnímku vyčistit a oddělit od sebe všechny překrývající se hlasy. 

[chooze:article;value:509103]

Na singlu se v průběhu let podíleli všichni členové The Beatles. "Nic nebylo vytvořeno uměle. Všechno je to skutečné a všichni jsme se na té písni podíleli," řekl kytarista Paul McCartney pro deník Guardian. Lennonův hlas byl digitálně oddělený do několika složek pro použití k písni, další aranže i s využitím smyčců k písni nahrál McCartney s bubeníkem Ringo Starrem a využili i záznam ze společného nahrávání s Georgem Harrisonem z roku 1995. 

Pro fanoušky Beatles po celém světě je úterý výjimečným dnem a definitivní tečku za jejich hudebním katalogem považují za milník v historii kapely, která měnila chod dějin. "Slyšet Johna a Paula zpívat první refrén společně, když se spojí do verše ´Now and then I miss you´, to je přinejmenším velmi silné a strhující," napsal po prvním poslechu hudební publicista Rob Sheffield pro magazín Rolling Stone

Ještě před vydáním singlu zveřejnili osmdesátníci Paul McCartney a Ringo Starr krátký film, který vysvětluje vznik a historii nahrávky i poslední návrat k ikonické kapele. Nyní je možné si píseň přehrát ve streamovacích aplikacích. "Je to zvláštní, když si člověk pomyslí, že skupina, která se více než před 50 lety rozpadla, vydává další píseň. Paul a Ringo, oba přes 80, uzavírají kapitolu. Je to úžasný okamžik nejen pro všechny fanoušky Beatles," řekl odborník na odkaz kapely Beatles z liverpoolské univerzity Holly Tessler.

Aukční síň zahájila dražbu předmětů spjatých s Beatles (6/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.