Pět minut není žádné zpoždění, většinou jezdíme načas, říká šéf Českých drah

České dráhy v posledních letech prošly změnou, což je podle něj jedním z důvodů zisku. "Naši cestující si toho všimli. Ten výsledek je za celou skupinu, je to i týmová práce. Kdybychom vzali jen osobní dopravu, tak ta je v zisku půl miliardy korun. ČD CARGO je pátým největším dopravcem EU a je jedním z mála evropských nákladních dopravců, který je v zisku," vysvětlil dobrý výsledek Krapinec.

ČD ale čelí kritice, protože i přesto budou od prosince zhruba o deset procent zdražovat. "Nám se zdražují všechny vstupy, a to velmi významně, takže musíme promítnout zákazníkům alespoň část toho navýšení do ceny jízdného proto, abychom mohli generovat zisk, za který můžeme pak zákazníkům pořídit nové vlaky," podotkl.

[chooze:article;value:523488]

​Podle něj si ale čeští cestující stojí mnohdy lépe než v zahraničí. "Cestující v Česku zaplatí průměrně za kilometr zhruba dvě koruny, Maďar za stejnou cestu zaplatí 3,50 a Rakušák pět a Švýcar deset. Přitom se jedná o stejný typ vlaku," zmínil generální ředitel ČD.

Cestující ale dopravci často vyčítají zpoždění vlaků. "My děláme maximum, aby se zpoždění dotklo lidí co nejméně. Vnímáme, že je potřeba trať opravit, ale někdy se to nepodaří. Opravy tratí jdou za naší sesterskou společností Správou železnic. Pracujeme na tom, vnímáme obavy i stížnosti cestujících. 98,9 procenta vlaků ČD dojede do stanice se zpožděním pět minut a méně, to je pro nás načas," řekl.

[chooze:article;value:527901]

ČD celkově přepraví ročně 160 milionů cestujících a za den zhruba půl milionu. "Meziročně jsme přepravili za první pololetí o čtyři miliony cestujících více. My jsme se změnili a cestující si toho všimli, to znamená, že už se děje to, že doma nechají to auto častěji než předtím a jedou raději vlakem," uzavřel Krapinec.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.