ZMĚNY OD LISTOPADU: Omezí se předjíždění na D1 a novinky při placení

Nový poplatek

ČSOB pro své klienty od 1. listopadu připravila nový poplatek. Ten budou muset platit za SMS pro potvrzení platby zadané v internetovém bankovnictví. Chce tím klienty motivovat, aby přešli k používání aplikace Smart klíč, které je bezplatné.

Platit budou 2,50 koruny za SMS. Netýká se to pouze těch starších 65 let a mladších 18 let. Pro ty zůstanou zdarma.

Banka také zdraží informační SMS, které si mohou klienti nechat posílat například o pohybu na účtu. Z dvou korun zdraží na 2,50 koruny. Notifikace v aplikaci a e-mail zůstanou zdarma.

Platba telefonním číslem

Už od listopadu lidé budou moct posílat peníze na telefonní čísla. Registr spustila Česká národní banka 30. října. První platbu jen pomocí telefonního čísla byste tedy měli moct poslat už v listopadu. 

[chooze:article;value:527614]

Službu se chystá spustit nejméně osm bank. První z nich v polovině listopadu. 

Například Česká spořitelna tuto službu umožní mezi prvními. V průběhu příštího měsíce se připojí také AirBank. Ve stejné době můžeme novinku očekávat rovněž u Komerční banky, ČSOB, Fio banky nebo u Raiffeisenbank. Například klienti Monety si na službu budou muset počkat do začátku příštího roku. A připojí se též Unicredit Bank. Její termín ale zatím známý není.

Kamiony už na D1 nebudou moct předjíždět

"Na dálnici D1 jsem za poslední roky strávil hodně času. A znáte to určitě i vy, pokud tudy jezdíte. Kamiony, které se předjíždějí dlouhé minuty, nejsou nic příjemného. Brzdí dopravu, zdržují, omezují plynulost provozu," napsal na sociální síti X premiér Petr Fiala (ODS). 

[chooze:article;value:527230]

Tomu má být podle něj brzy konec. V listopadu totiž začíná Ředitelství silnic a dálnic osazovat na D1 stovky zákazových značek. Kamiony by tak během zimy měly mít zakázáno předjíždět na celém úseku mezi Prahou a Brnem.

Změny v náhradním výživném

Pokud rodič neplatí výživné, peníze posílá stát. Následně se je snaží u dlužníka vymáhat. Od listopadu platí novela, která prodlužuje dobu, po kterou stát za neplatiče alimentů peníze posílá. 

Maximálně 3 000 korun měsíčně bude posílat čtyři roky místo dosavadních dvou. Podle vlády to bude stát přes 200 milionů korun ročně.

Z Prahy se poletí do více destinací

Na pražském letišti platí od 1. listopadu zimní letový řád. Létat se bude do 111 destinací, tedy o čtvrtinu více než loni. Přibydou spojení například do Bilbaa, Valencie, Keflavíku či Káhiry. 

[chooze:article;value:526526]

Nechybí ani přímé charterové linky do Vietnamu, na Kubu či Srí Lanku. Z léta v nabídce zůstaly lety do Soulu a Tchaj-peje.

Povinné zimní pneumatiky

"Dle § 40a zákona 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) má řidič povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března v případě, že je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza či lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza," píše na webu policie mluvčí Lucie Nováková.

Už v říjnu tak pneuservisy praskaly ve švech. Pro jistotu totiž odborníci doporučují mít už na začátku listopadu přezuto.

Premiéra reality show Big Brother

Největší reality show na světě vtrhne už 13. listopadu na Voyo. O den později první díl odvysílá TV Nova. Další budou na Nova Fun. 

Spolubydlící spolu ve vile stráví devět týdnů. Soutěžit budou o 2 500 000 korun.

 Pro platby do pěti tisíc korun bude stačit znát jen telefonní číslo příjemce (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.