ŽIVĚ: Česko je kvůli zdražení elektřiny vzhůru nohama. Sledujte speciál TN Live

Speciální vysílání TN Live se od 14 hodin věnuje zdražování energií, které by mohlo od příštího roku zasáhnout domácnosti v České republice. Rozkol mezi Energetickým regulačním úřadem a premiérem Petrem Fialou rozebere řada odborníků na TN Live od 14 hodin.

ERÚ v úterý navrhl zvýšení ceny za jednu megawatthodinu u regulované složky energie přibližně o 1 400 korun s DPH. Domácnosti by tak platily o 71 procent více než nyní. Podle Fialy tomu tak ale nebude. Energetický expert Jan Béreš se domnívá, že rozhodnutí zvednout cenu regulované složky energie souvisí hlavně s modernizací elektrické sítě v Česku. "Ceny v poslední době nerostly nijak dramaticky, jednou to přijít muselo, a to je teď ta chvíle," míní. 

[chooze:article;value:527730]

"Drastické zvýšení energií se nekoná. Kdo tvrdí něco jiného, jenom šíří paniku. To se týká i toho, co říká opozice. Chci zdůraznit, že ceny energií nebudou růst o desítky procent, a to v žádném případě. Lidé budou platit jako letos nebo maximálně o jednotky procent více," tvrdil v úterý premiér.

To vše přišlo v době, kdy podle průzkumu agentury STEM/MARK spokojenost voličů s kabinetem Petra Fialy klesla. Výbornou by pětikoalici za dosavadní působení ve vládě dala pouze čtyři procenta jejích voličů. Více jsme o průzkumu psali zde.

Čechy čeká brutální zdražení energií. Až o desítky procent, oznámil úřad:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.