Nová gigafactory v Česku nebude. Fialovi se Volkswagen přemluvit nepovedlo

Gigafactory v areálu letiště v Líních u Plzně nevznikne. Ve středu to oznámila automobilka Volkswagen s tím, že aktuálně nemá důvod stavět ve střední Evropě takovou továrnu. Nepomohlo ani pondělní jednání premiéra Fialy a ministra průmyslu Síkely s předsedou představenstva Volkswagenu Oliverem Blumem.

"Ve velmi přátelské atmosféře jsme diskutovali o současné situaci v Evropě i o pomalejším náběhu elektromobility v Evropské unii v rozporu s očekáváním. Česká vláda ve spolupráci s místními partnery odvedla vynikající práci při přípravě potenciálního umístění továrny na baterie. Vzhledem k situaci na trhu včetně pomalejšího náběhu trhu s elektromobily v Evropě prozatím neexistují obchodní důvody, proč rozhodnout o dalších lokalitách v Evropě," uvedl Blume.

[chooze:article;value:527612]

Volkswagen už tři místa na výrobu bateriových článků vybral. Mezi nimi jsou německý Salzgitter, španělská Valencia a kanadské město St. Thomas. "Zůstáváme v rámci probíhajícího procesu transformace s českou vládou v úzkém kontaktu a budeme pokračovat ve strategických jednáních," přidal šéf koncernu.

Slova Olivera Blumeho potvrdil i předseda představenstva Škoda Auto Klaus Zellmer. "Z obchodního pohledu nelze v současnosti učinit rozhodnutí o další gigafactory," přiznal. Kromě enyaqů bude ale Škodovka v Česku vyrábět i další elektromobily. "V České republice budeme vyrábět rovněž nové elektrické rodinné SUV na bázi studie Vision 7S," doplnil Zellmer.

K rozhodnutí automobilky se po 13. hodině vyjádřili také premiér Petr Fiala a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. "Nemůžeme dál čekat s rozhodnutím firmy Volkswagen. Budeme se soustředit na jiné projekty výroby baterií a pozemek v Plzni Líni nemůžeme dále držet," okomentoval situaci Fiala. "Byli jsme schopni vytvořil velmi kvalitní nabídku pro investici do gigafactory," řekl Síkela. Ten za kvalitní práci poděkoval těm, kteří nabídku tvořili. 

"V tuto chvíli jednáme s pěti různými investory na výrobu bateriových článků do elektromobilů," přiznal Síkela. Konkrétnější ale nebyl. "Nechceme ta jednání negativně ovlivnit." Na pozemku by podle něj mohl stavět jiný investor podobného významu, nebo se vrátí armádě. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.