Nevýhodné kurzy na pražském letišti končí. Začnou platit nové podmínky

Cizí měny na Letišti Václava Havla bude stále nabízet provozovatel Interchange. Ten uspěl mezi čtyřmi uchazeči v koncesním řízení. Smlouva ale má nové podmínky. Letiště o tom informovalo v tiskové zprávě.

Jednou z podmínek řízení bylo zavedení stropů na maximálně 15 procent nad středovým kurzem České národní banky. "V našem případě se jedná o rozdíl nabízeného kurzu v porovnání ke středovému kurzu ČNB na maximálně již zmíněných 15 procentech. V případě rezervace měny on-line a vyzvednutí měny na letišti činí strop obchodování pro zmíněné tři měny dokonce jen pět procent, což by mohlo být zajímavé zejména pro tuzemské cestující," oznámil člen představenstva Letiště Praha Jakub Puchalský.

[chooze:article;value:486672]

Vítěz tendru začne služby za nových podmínek nabízet od 1. prosince. Bude mít na starost také provoz bankomatů, vyřízení a výplaty vratek DPH, on-line rezervace měny předem s vyzvednutím na letišti a peněžní služby včetně převodu hotovosti. "Exkluzivitu bude mít operátor na směnárenské služby a bankomaty v neveřejném prostoru obou letištních terminálů," doplnila mluvčí letiště Klára Divíšková.

Pokud strop překročí, hrozí společnosti pokuta deset tisíc korun za každé porušení. Jestliže budou přehnaně vysoké kurzy následně pokračovat, má letiště právo smlouvu vypovědět.

[chooze:article;value:460827]

"Nový provozovatel bude mít také nad rámec zákona povinnost vyřídit storno transakce ve veřejné části, pokud byla transakce provedena v neveřejné části letiště, do které již klient nemá přístup. Změny také dostojí některé přepážky směnáren, které budou přestaveny do moderního vzhledu," avizovala Divíšková.

O tom, jak jsou kurzy na letišti neúměrně vysoké, jsme informovali dříve v Televizních novinách. Na letišti si peníze směnila například studentka z Kazachstánu. Za 50 eur obdržela téměř 913 korun. Podle kurzu ČNB přišla o více než 270 korun. "Vím, ale co mám dělat," svěřila se dívka. 

"Jedná se o lichvářskou nabídku a tím hůře, že se tak děje na letišti," vyjádřil se ekonom Štěpán Křeček.

Směnárna na letišti má stále nevýhodný kurz. Už brzy by s tím ale mohl být konec (1/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.