Izraelci si zvykají na novou realitu. Nejhorší je situace u Pásma Gazy

Modré nebe, slunečné pláže, klidné ulice a procházející se lidé. Může se zdát, že v Tel Avivu panuje idylická atmosféra. Jakmile se ale dáte do řeči s někým z místních, rychle vás vyvedou z omylu.

"Mám pocit, že se lidé bojí chodit ven. Řada obchodů je zavřená. Zemřelo jeden a půl tisíce lidí. Každý zná někoho, koho se situace dotkla," řekl.

Elad je na bezpečnostní hrozby ve své zemi zvyklý, nastalá situace ale podle něj předčila všechny obavy. "Nikdy v historii Izraele jsme nic takového nezažili. Že by přišli na naše území a vraždili nás tady," uvedl Elad.

[chooze:article;value:527757]

Tel Aviv zůstává v tuhle chvíli asi nejbezpečnějším místem v zemi. Každému, kdo si v telefonu otevře mapy, se okamžitě zobrazí nejbližší kryty v jeho okolí.

Kryty jsou v Tel Avivu pro místní, návštěvníky i turisty připravené na každém kroku. Třeba tenhle je v našem hotelu. Skoro každou noc chodí do krytu i Eli. Kvůli válce nemá školu a její novou realitou je strach.  "Mám obavy. Ale připadám si tu bezpečněji než třeba lidé v okolí Gazy. Jsme pod velkým tlakem," sdělila.

Izrael drží nad vzdušným prostorem kontrolu i díky obrannému systému známému pod názvem Železná kopule. Stoprocentní ale není. Podle izraelské armády zasáhla v pátek obytnou budovu na jihu Tel Avivu raketa Hamásu. Podle tamních médií skončili v nemocnici čtyři lidé.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.