Gaza je znovu odříznutá od světa. Nejde internet a telefonní linky

Palestinská telekomunikační společnost Paltel, která je největším poskytovatelem těchto služeb v Gaze, ve středu v příspěvku na sociální síti X uvedla, že komunikační a internetové služby byly v Pásmu Gazy zcela přerušeny kvůli opětovnému odpojení mezinárodního přístupu.

"S politováním musíme oznámit našim krajanům v milované zemi úplné přerušení komunikace a internetových služeb v Gaze z důvodu opětovného odpojení mezinárodních tras, které byly dříve znovu připojeny," napsala společnost Paltel.

[chooze:article;value:527757]

Chile povolává svého velvyslance v Izraeli ke konzultacím kvůli izraelskému porušování humanitárního práva v Pásmu Gazy, uvedl podle Reuters prezident Gabriel Boric. Země také uvedla, že "tyto vojenské operace" důrazně odsuzuje a sleduje je s velkým znepokojením. 

Také Kolumbie odvolává svého velvyslance ke konzultacím. Bolívie v úterý oznámila, že přerušila veškeré diplomatické styky s Izraelem kvůli jeho útokům na Pásmo Gazy.

Palestinská média přinesla ve středu ráno informace, že izraelské bezpečnostní síly operují ve městě Džanín na Západním břehu Jordánu, kde se snaží zatknout vysoce postavené členy organizace Fatah.

Podle očitých svědků, na které se odvolávají palestinská média, obklíčily Izraelské obranné síly (IDF) dům generálního tajemníka Fatahu v Džanínu Aty abú Ramily a dům Jamaala Haweela, dalšího klíčového člena Fatahu ve městě.

[chooze:article;value:527629]

Podle zpráv došlo k přestřelkám na několika dalších místech ve městě. The Jerusalem Post informuje, že při střetech byl zabit nejméně jeden Palestinec a dva další byli vážně zraněni. V pondělí vyhlásil Fatah na celém Západním břehu "den hněvu" a vyzval Palestince k pořádání protestních shromáždění.

Izraelská armáda tak pokračuje ve své pozemní operaci v Pásmu Gazy. Podle svého vyjádření během úterka zneškodnila 50 teroristů Hamásu. Izrael zároveň uvedl, že v Gaze zemřelo v úterý 11 jeho vojáků. V noci na středu tamní bezpečnostní složky zaznamenaly raketu země-vzduch odpálenou z území Libanonu a uvádějí, že odpověděly úspěšným útokem na zdroj palby.

Blinken jede do Izraele

V pátek do Izraele zavítá na svou třetí návštěvu od napadení Izraele Hamásem americký ministr zahraničí Antony Blinken, informuje izraelský server Haaretz.com. Očekává se, že se Blinken setká s premiérem Benjaminem Netanjahuem a dalšími vysokými představiteli. Mluvčí ministerstva zahraničí uvedl, že bude mít i další zastávky v regionu. Blinkenova návštěva se tentokrát zaměří především na přijetí okamžitých opatření týkajících se poskytování další pomoci Gaze, a to navzdory stále přítomné americké podpoře izraelské vojenské kampaně, s výhradou důsledného připomínání mezinárodního humanitárního práva.

[chooze:article;value:527676]

​​Egyptský premiér Mustafa Madbúlí v úterý v reakci na výzvy, aby palestinští uprchlíci z Gazy mohli vstoupit do Egypta, prohlásil, že jeho země je odhodlána chránit svou zemi a suverenitu za každou cenu. "Jsme připraveni obětovat životy milionů lidí, abychom zajistili, že nikdo nenapadne naše území," řekl Madbúlí podle listu Wall Street Journal na setkání s vojenskými představiteli na Sinaji. Podle jeho slov si Egypt nikdy nenechá vnutit uspořádání, které by pro něj představovalo hrozbu.

Poblíž hraničního přechodu Rafáh do Gazy tak Egypt rozmístil desítky tanků a obrněných vozidel, protože se obává přílivu desítek tisíc uprchlíků z bojů mezi Izraelem a Hamásem v Gaze a dosud držel hranici z velké části uzavřenou a do Gazy vpouštěl pouze kamiony s humanitární pomocí, informuje The Times of Israel.

Podívejte se na reportáž TV Nova o zahájení izraelské pozemní operace v Pásmu Gazy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.