Za špatné parkování až 25 tisíc korun. Výše pokuty vzroste desetinásobně

Novinka v podobě biče na řidiče, kteří využívají možnosti v některých případech sloučit více pokut do jedné při porušení pravidel parkování, vzbudila nadšení hlavně mimo jiné v Praze 1. Ta má s těmito řidiči dlouhodobě problém.

"Máme zde záznam o společnosti, která je půjčovnou vozidel, a jejíž vozidla způsobila za 14 dnů celkem 74 přestupků, kdy nebylo uhrazeno parkovné na území Prahy 1. Podle současné právní úpravy jsme automaticky všechny skutky sloučili do společného řízení a dostali jsme se k částce 2 500 Kč. Kupeckými počty přitom dojdeme k tomu, že nám to vychází na 33 Kč za jeden přestupek," popsal vedoucí odboru dopravně správních agend v Praze 1 Aleš Jedlička. A nejde o ojedinělý případ.

Novela silničního zákona, která bude platit od 1. ledna následujícího roku, bude možné v takovémto případě nově udělit pokutu až 25 tisíc korun. Sice to ve zmíněném případě stále nepokryje celkovou výši pokuty, pokud by se sečetly jednotlivé prohřešky, znamenalo by to částku 51 800 korun, městská část si i tak od toho slibuje snížení přestupků nebo alespoň zvýšení příjmů z pokut.

[chooze:article;value:526461]

​Co se přestupků v Praze 1 týče, 54 procent řidičů pokuty neřeší a nechávají je spadnout do správního řízení. Tam bude nově sazba pokuty za jeden prohřešek 2 000 až 5 000 korun, ve sloučeném nejvýše 25 tisíc. Dříve to bylo 1 500 až 2 500 korun a maximálně 2 500 korun.

Novelu hodnotí kladně také Svaz obcí a měst. "Jistě to nějaký pozitivní efekt mít bude a jsme za tuto změnu rádi. Samozřejmě, chroničtí přestupci jsou kapitolou sami pro sebe a jde o věčný boj s větrnými mlýny. Samospráva nicméně na své povinnosti v oblasti bezpečnosti (nejen) dopravy nemůže a v žádném případě ani nechce rezignovat. Proto je každá pomoc, v tomto případě skrze velmi rozumnou legislativní změnu, vítána," uvedla mluvčí Svazu Alexandra Kocková.

[chooze:poll;value:62187b2abe553787086e6c08224a6500176ca0c0;layout:tn_nova]

​Vedení Prahy 1 zavedlo pokuty za špatné parkování elektrických koloběžek. Podívejte se na srpnovou reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.