VÝSTRAHA: Část Česka zasáhne silný vítr. Může lámat stromy i větve

Výstraha platí od pondělních 22:00 do úterních 8:00 pro část Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a celý Zlínský kraj. "V noci na úterý a v úterý ráno bude vát čerstvý jižní až jihovýchodní vítr s nárazy až 20 m/s (70 km/h), na horách kolem 25 m/s (90 km/h)," upozornil ČHMÚ.

Meteorologové varují před možným nebezpečím. Vítr totiž může poškodit stromy i lesní porosty, nebo dokonce budovy. Hrozí i komplikace v dopravě. "Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií," radí odborníci.

Výstraha:

Předpověď počasí

Vypadá to, že pořádná zima je zatím v nedohlednu. Také následující týden totiž bude teplý a rtutě teploměrů půjdou vysoko. "Před zvlněnou studenou frontou nad Německem k nám v pondělí bude vrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu. Studená fronta přejde v úterý přes naše území k východu. Za ní se k nám od jihu přechodně rozšíří nevýrazný výběžek vyššího tlaku vzduchu. V pátek přejde přes naše území k východu frontální systém, koncem období pak od jihozápadu frontální vlna," informoval na webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

pondělí bude polojasno až oblačno, večer se postupně od jihozápadu bude zatahovat a na západě bude i pršet. Ráno a dopoledne je třeba počítat s mlhami nebo nízkou oblačností. V noci teploty spadnou na 9 až 5 °C, na východě bude kolem 11 °C. Přes den se pak vyšplhají až na 20 °C, v 1 000 metrech na horách bude jen okolo 14 °C.

[chooze:article;value:526645]

Večer pak bude na východě a severovýchodě zesilovat vítr, který bude snižovat pocitovou teplotu. Ve vyšších polohách bude rychlost větru dosahovat 70 až 90 kilometrů za hodinu.

Úterý bude ve znamení zatažené až oblačné oblohy, na většině území bude pršet. Během dne se pak oblačnost začne protrhávat. Noční teploty se budou pohybovat mezi 13 až 9 °C, přes den se zvednou maximálně na 14 °C. Opět je nutné počítat se silným větrem, a to zejména na východě, s nárazy mezi 70 až 90 kilometry za hodinu.

Ve středu očekávají meteorologové oblačno až polojasno. Zpočátku se mohou místy objevit i přeháňky. V noci se teploty sníží i na 5 °C, při zmenšené oblačnosti ojediněle až na 3 °C. Přes den naměříme maximálně 15 °C.

Čtvrtek bude polojasný až oblačný. Ráno a dopoledne se objeví mlhy, na Českomoravské vrchovině je pak třeba počítat s nízkou oblačností. Odpoledne a večer pak bude mraků přibývat a může i pršet. Noční teploty klesnou až na 3 °C, v západní polovině Čech i na 1 °C. Přes den se rtuť teploměrů zvedne až na 17 °C.

[chooze:article;value:526557]

ČHMÚ opět upozorňuje i na silný vítr ve východní částí Česka s nárazy kolem 55 až 70 kilometrů za hodinu, na horách bude dosahovat rychlosti okolo 90 kilometrů za hodinu.

pátek bude zataženo až oblačno. Potřebovat budeme deštníky, protože na většině území bude pršet. Noční teploty budou mezi 13 až 9 °C, přes den se teploty zvýší na 13 °C, na východě i na 16 °C. Foukat bude na východě čerstvý vítr o rychlosti až 70 kilometrů v hodině, na horách kolem 90 kilometrů v hodině.

Další dny budou oblačné až polojasné. Počítat musíme také s deštěm. V noci teploty půjdou dolů až k 1 °C, přes den se budou pohybovat mezi 9 až 14 °C.

Topná sezona už odstartovala. Více se dozvíte v následující reportáži (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.