Penzisté, pozor! Kvůli svátku se změní termíny vyplácení důchodů

V pátek 17. listopadu oslavíme Den boje za svobodu a demokracii. Školáci i mnozí zaměstnanci se tak mohou těšit na volný den, díky kterému budou mít navíc prodloužený celý víkend. Penzisté však musí počítat s tím, že se změní termín výplat starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů (vdovský, vdovecký a sirotčí).

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) bude penze vyplácet dříve. Lidé by se proto neměli divit, že důchod dostanou s předstihem.

[chooze:article;value:521035]

Důchody, které mají stanovený výplatní termín na čtvrtek 16. listopadu, dostanou penzisté už 15. listopadu. Hned 16. listopadu pak získají výplatu také ti, jejichž termín připadá na sobotu 18. listopadu.

Podobná situace přitom v letošním roce nastane ještě jednou. Také v prosinci přijdou lidem peníze dříve, a to 21. prosince místo původního 22. prosince. V tento den pak pošle správa finance těm, kteří měli termín 24. prosince.

Důchody vyplácí ČSSZ buď bezhotovostním převodem na účet klienta, nebo v hotovosti prostřednictvím České pošty. "Vyplácí se vždy dopředu, a to v pravidelných lhůtách. Výplatní termíny důchodů vyplácených ČSSZ jsou sudé dny od 2. do 24. dne v měsíci. ČSSZ zajišťuje výplaty důchodů také do zařízení sociálních služeb s celoročním pobytem, kam se penze vyplácí 15. den v měsíci," informovala správa.

Předčasný důchod se letos nevyplatí. Ekonomové radí, aby lidé počkali (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.