Pásmo Gazy je pod tlakem. Izraelské tanky už lidé hlásí i v hlavním městě

Svědci hlásí izraelské tanky ze strategické dopravní tepny uvnitř Pásma Gazy i přímo z předměstí jeho hlavního města. Potvrzují to tamní zdroje a také ověřené záběry. Izraelská armáda ale oznámila, že nebude výskyt a pohyb vojáků komentovat.

"Do Pásma Gazy v noci vstoupily další síly pěchoty, obrněného, ženijního a dělostřeleckého sboru. Při koordinovaných útocích byly zabity desítky ozbrojenců," oznámil mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

[chooze:article;value:527490]

Letadla znovu intenzivně bombardovala cíle uvnitř pásma. Údajně jich bylo 600. Izrael podle mluvčího útoky ještě zintenzivní. 

Jeden z dalších izraelských cílů, a to podzemní velitelství Hamásu, leží údajně pod nemocnicí Al-Kuds, která se stará o stovky pacientů. Izrael měl vyzvat její vedení k evakuaci, část pacientů by ji ale prý nepřežila. Místo evakuace nemocnice odsouvá část pacientů v očekávání příjezdu dalších zraněných.

"Očekáváme další a další případy, takže musíme část lidí odsouvat, abychom získali další prostor," uvedl pracovník nemocnice.

Situace se komplikuje i mimo Pásmo Gazy. V Jeruzalémě byl pobodán 25letý policista, úřady to vyšetřují jako terorismus.

[chooze:article;value:527401]

Izrael zasáhla zpráva o smrti tatérky Shaki Loukové, která se stala jedním ze symbolů běsnění Hamásu 7. října. Přestože na videích z teroristického útoku ukazovali její bezvládné tělo, rodina dál doufala, že je naživu.

Izraelská armáda ale minulý týden objevila část lebky. Její DNA se shoduje se vzorky, které rodina úřadům poskytla. Hamás podle posledních údajů drží více než 235 izraelských rukojmí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.