Maddie mohla být dávno doma. Vyšetřování jsme pokazili, přiznala policie

[chooze:gallery;value:31650]

​Vyšetřování zmizení Madeleine McCannové se táhne už více než 15 let a vyšetřovatelé dodnes neví, co se s ní stalo. Portugalští vyšetřovatelé přitom měli na začátku pátrání, které se rozjelo v květnu 2005, čas tehdy tříletou dívku najít. Udělali však jednu velkou chybu.

V první chvíli se totiž kriminalisté soustředili na rodiče ztracené dívky. Právě je z jejího zmizení podezřívali. Čtyři měsíce po zmizení jejich dcery byli Gerry a Kate McCannovi hlavními podezřelými z únosu, píše portál BBC.

[chooze:article;value:526360]

Rodiče podezřívala portugalská policie až do roku 2008. Během této doby vyšetřovatelé dokonce Kate žádali, aby se přiznala k tomu, že se úmrtí své dcery snažila utajit. Výměnou za přiznání měl být snížený trest, uvedl The Guardian.

Když portugalská policie svá podezření stáhla a případ odložila, pokusili se manželé od vyšetřovatelů získat omluvu za zacházení. Té se jim ale nedostalo, a to ani poté, co se McCannovi soudili u Evropského soudu pro lidská práva.

Portugalská policie se nyní po letech oběma manželům konečně omluvila. Přiznala, že původní vyšetřování zmizení Maddie nevedla správně, a že se případu strážci zákona dostatečně nevěnovali. Zčásti prý i proto, že McCannovi jsou Britové a na cizince se Portugalcům nechtělo vynakládat takové úsilí.

[chooze:article;value:523778]

Manželé zatím na omluvu nijak nereagovali. Vzkaz je však podle německého státního zástupce, který na případu pracuje, dobrou zprávou. "Je to náznak toho, že v Potrugalsku se věci v případu Maddie hýbou," řekl BBC prokurátor Hans Christian Wolters.

Případ Maddie se vyšetřuje už 16 let. Na hledání dívky pracují policisté z Portugalska, Velké Británie i Německa. Hlavním podezřelým, kterého kriminalisté mají, je Němec Christian Brueckner, který si v tuto chvíli odpykává trest za jiné zločiny. Soud s Bruecknerem má začít v únoru.

Policisté hledali kameru údajného únosce Maddie. Může na ní být natočena (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.