Banky chystají zásadní změnu. K poslání peněz bude stačit telefonní číslo

Místo čísla účtu by klientům některých finančních institucí mohlo pro zaslání peněz už brzy stačit znát jen telefonní číslo příjemce platby. Nutné ale bude, aby měl příjemce své telefonní číslo a číslo účtu pro tuto službu u své banky registrované.

"Registr má za úkol spárovat číslo mobilního telefonu s číslem bankovního účtu. Když někomu posíláte peníze, pak nevyplňujete číslo účtu, které často ani neznáte a musíte si o něj říkat, ale stačí číslo mobilního telefonu," říká mluvčí ČNB Petra Krmelová.

[chooze:article;value:526252]

​V případě, že má klient vícero telefonních čísel, zvolí si při registraci, které z nich chce využít. Stejně tak si při registraci vybere, pokud má k dispozici více bankovních účtů, se kterým konkrétním chce číslo spojit.

Kolik telefonních čísel bude možné s jedním bankovním účtem propojit, záleží na konkrétní bance. I když Česká národní banka dovoluje s jedním bankovním účtem spárovat až dvě telefonní čísla, některé finanční instituce budou z důvodu bezpečnosti dovolovat jen jedno.

[chooze:article;value:527539]

Limit pro platby za pomocí mobilního čísla bude 5 tisíc korun. Novou službu plánuje v tuto chvíli zavést nejméně osm bank a první platby bude takto možné uskutečnit už za dva týdny. Například Česká spořitelna tuto službu umožní mezi prvními. V průběhu příštího měsíce se připojí také AirBank. Pro TV Nova to uvedla její mluvčí Jana Pokorná.

Ve stejné době můžeme novinku očekávat rovněž u Komerční banky, ČSOB, Fio banky nebo u Raiffeisenbank. Například klienti Monety si na službu budou muset počkat do začátku příštího roku. A připojí se též UnicreditBank. Její termín ale zatím známý není.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.