Zákaz trestání dětí nic neřeší, říká Nacher. Česko potřebuje jinou změnu

Téma fyzických trestů dětí a jejich případný zákaz není v české společnosti novinkou. Aktuálně se začalo opět intenzivně řešit v reakci na chystanou novelu občanského zákoníku, která by měla ukotvit nepřijatelnost všech forem tělesných trestů na dětech, a to zcela bez výjimky. 

Palčivému tématu se věnoval i první díl nového nedělního pořadu TV Nova Za pět minut dvanáct, kde jej moderátor Martin Čermák rozebral s poslancem Patrikem Nacherem (ANO) a autorkou blogu Děti jsou taky lidi Zdeňkou Šíp Staňkovou. 

[chooze:article;value:526742]

​Hned v úvodu Nacher přiznal, že jako otec dvou dětí už fyzický trest použil. "Zrovna včera jsme to doma řešili. Plácl jsem syna přes zadek, ale asi tak jemně, že on sám si na to nevzpomněl," vysvětlil a nazval tuto formu výchovy za poslední a velmi výjimečný krok. "Nejsem zastáncem fyzických trestů. Zároveň ale nesouhlasím, abychom to promítali do zákonů," zdůraznil. 

Staňková se domnívá, že jakýkoliv trest je něco, co nepatří do kultivovaných lidských vztahů, a to včetně těch mezi rodiči a dětmi. Fyzické tresty jsou podle ní jen špička ledovce. "Miliony dětí trpí tím, jak je rodiče vychovávají," konstatovala matka tří dětí. 

Co se týče samotného zákona, podle Nachera je jeden z hlavních problémů to, že bude v podstatě nevymahatelný. Na místě je podle něj spíše osvěta. "Vadí mi, že nejsme schopni odlišit skutečné týrání dětí od plácnutí dítěte u horké plotny. Ve chvíli, kdy to dáme do zákona, hodíme všechny do stejné kategorie," vysvětlil Nacher. 

[chooze:article;value:527024]

​Staňková naopak zákon vítá, protože je podle ní deklarací určitého vývoje společnosti. "Není záměrem toho zákona trestat rodiče. Je to v podstatě osvěta," řekla. Jako příklad, kde takový zákaz zafungoval a přinesl změnu do vnímání tělesných trestů, uvedla Švédsko, kde obdobný zákon platí už třicet let. "Myslím si, že jediný důvod, proč ty děti trestáme, je, že s nimi neumíme jinak komunikovat a chceme si prosadit své na jejich úkor," dodala. 

Oba hosté se nicméně shodli na tom, že je potřeba zpřísnit tresty za týrání dětí a jejich sexuální napadání. "Opakovaně si stěžuju, že tresty za znásilnění jsou tu nižší, než když si doma pěstujete tři rostlinky konopí," zdůraznil Nacher a dodal, že je to často vina soudců. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.