Lékaři odhalili další dopad covidu. Je nebezpečný hlavně pro děti

Vědci už mnohokrát zkoumali dopady, které koronavirus může způsobit. V nové studii, kterou sdíleli v časopise Blood Advances, se zaměřili na konkrétní problémy, které mohou postihnout hlavně děti a teenagery. Výsledky studie je znepokojily.

Studie, kterou cituje deník The Sun, totiž ukázala, že děti po prodělání covidu-19 mají vyšší šanci na onemocnění související se zhoršenou funkčností cév. To může způsobit například krevní sraženiny či snížit průtok krve. Taková situace pak může vést ke zhoršení fungování mozku či k otokům končetin.

Vědci studii provedli na 50 dětských pacientech, kteří byli hospitalizováni s covidem od dubna do července v roce 2020. Vážnější průběh nemocnění mělo 18 z nich, dalších 11 mělo středně těžké příznaky a 21 pacientů mělo lehké či žádné příznaky onemocnění.

[chooze:article;value:526819]

​Bez ohledu na vážnost průběhu byly ale u všech pacientů zjištěny biomarkery vedoucí k poškození cév. U 86 procent pacientů se navíc objevila i možnost vzniku trombotické mikroangiopatie – vzácného, ale závažného onemocnění.

"Ačkoliv většina dětí s covidem-19 neměla závažný průběh onemocnění, naše studie ukázala, že dopady SARS-CoV-2 si zaslouží větší pozornost," sdělil podle deníku Mirror lékař David Teachey z nemocnice ve Filadelfii.

"Měli bychom pokračovat v testování a sledování dětí se SARS-CoV-2, abychom mohli lépe porozumět tomu, jak je virus ovlivňuje z krátkodobého i dlouhodobého hlediska," dodal Teachey. Podle autorů studie může tento dopad postihnout i další věkové kategorie. Ze studie ale vyplývá, že právě děti a teenageři jsou nejvíce postiženou skupinou.

Začíná chřipkové období. Češi mají stále velký zájem o očkování proti covidu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.