Američané bombardovali základny v Sýrii. USA Izraeli dodají další munici

V noci na pátek Izrael pokračoval v leteckých útocích na Pásmo Gazy, zabití by asi měli být také tři velitelé radikálního hnutí Hamás. Jde hlavně o přípravu na velký pozemní úder. Ten je možné očekávat v nejbližších dnech a izraelský premiér Benjamin Netanjahu kvůli němu ve středu vyzval obyvatele pohraničních území, aby se evakuovali. Mimo domov jich je už asi 200 tisíc.

Jedním z důvodů váhání se zahájením velké pozemní operace mohou být obavy o osud izraelských rukojmí. Těch je přes 220 a zadržuje je radikální Hamás na území Pásma Gazy. "Útok byl odložen, protože Izrael očekává dodávky obranné munice z USA," přichází s dalším zdůvodněním odložení velké pozemní operace izraelský list Ha'arec, podle něhož by očekávaná zásilka měla zahrnovat hlavně rakety pro izraelský obranný systém Iron Dome (Železná kopule). Ten chrání Izrael před střelami s krátkým doletem typu Kaťuša a Grad, jimiž radikálové disponují.

[chooze:article;value:526848]

​Nestabilita panuje v celém blízkovýchodním regionu. Spojené státy v reakci na ohrožení svých základen z posledních dnů ve čtvrtek útočily na vojenská zařízení ve východní Sýrii patřící milicím podporovaných Íránem. "Útok na muniční sklad v Abú Kamál provedly za použití přesně naváděné munice dvě stíhačky F-16," informuje americká CNN.

Turecko provokuje Evropu, Erdogan se obrátil proti Izraeli (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.