V oblíbeném supermarketu nakoupíte i mimo Polsko. Obchod míří za hranice

Do polské Biedronky jezdí nakupovat mnoho Čechů, zejména z pohraničí, kteří na sortiment a především ceny nedají dopustit. A už poměrně brzy bude možné si v tomto obchodě nakoupit i mimo území Polska. Podle tvnoviny.sk je oficiálně potvrzené, že Biedronka míří na Slovensko.

Novinku se její vedení rozhodlo oznámit originálním způsobem –⁠ ve všech polských prodejnách spustilo akci slovenský týden, v rámci které nabízí tradiční slovenské výrobky. Zákazníci si tak mohou koupit korbáčiky, lokše nebo brynzu, a dokonce za nižší ceny, než za které tyto produkty kupují Slováci ve svých obchodech. 

[chooze:article;value:525704]

​Tato akce není náhodná. Je součástí reklamní kampaně, v rámci které supermarket oznamuje expanzi na slovenský trh. "Biedronka přichází na Slovensko. Více informací už brzy," uvádí reklamní spot. 

Zatím tak nebylo zveřejněno, kolik provozoven a kde přesně Biedronka plánuje na Slovensku otevřít. První obchod by tam ale měl vyrůst koncem příštího roku. 

Polská expanze na český trh

Neoficiálně se o expanzi Biedronky na Slovensko mluví už déle. Polský zpravodajský web Interia Biznes už letos v březnu informoval, že tento obchodní řetězec chce rozšířit svou síť za hranice. Uvedl, že Slovensko je prvním zahraničním trhem, dá se tak očekávat, že pokud bude rozšíření úspěšné, časem by se obchodů Biedronka mohli dočkat i Češi. 

[chooze:article;value:527111]

​Proč si vůbec Biedronka vybrala nejprve Slováky? Luís Araujo, generální ředitel společnosti Jeronimo Martins Polska, pod kterou spadá i Biedronka, objasnil, že Slováci už roky jezdí nakupovat do polského pohraničí a mají podobnou nákupní kulturu jako Poláci. 

Pod Jeronimo Martins Polska patří i sít drogerií Hebe, která už má expanzi na zahraniční trh za sebou, ačkoliv zatím pouze v internetové formě. V tomto případě volba padla na Česko. Češi mohou na Hebe nakupovat on-line už od loňského listopadu a podle Interia Biznes má brzy následovat i expanze kamenných prodejen do Česka a na Slovensko. 

Podívejte se na srovnání nákupu deseti základních potravin v Česku, Polsku a Německu (7/9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.