Rusko nacvičovalo jaderný úder. Manévrům přihlížel sám Putin

Ruské ozbrojené síly ve středu provedly cvičný jaderný úder. Podle Kremlu měl prostřednictvím videohovorů jeho průběh bedlivě sledovat i jejich vrchní velitel Vladimir Putin osobně. Manévry zahrnovaly i skutečné odpaly balistických a řízených střel. Podle agentury Reuters je ruský ministr obrany Sergej Šojgu označil za "nácvik masivního odvetného jaderného úderu". 

"Mezikontinentální balistická střela Jars byla vypuštěna z kosmodromu Pleseck. Jejím cílem bylo cvičiště Kura na Kamčatce. Z jaderné ponorky Tula v Barentsově moři pak byla odpálena balistická raketa Sineva. Cvičení se účastnily i letouny Tu-95MS, které odpalovaly řízené střely. Střelby byly řízeny z Centra řízení národní obrany Ruské federace," uvádí Moskva s tím, že se podařilo splnit všechny cíle cvičení.

[chooze:article;value:526563]

Podobné manévry se podle deníku Guardian sice konají každý podzim, tentokrát k nim ale dochází v atmosféře ovlivněné nejen válkou na Ukrajině, ale také ohlášeným odstoupením od dohody o úplném zákazu jaderných zkoušek. To už schválila dolní komora ruského parlamentu a nyní se čeká pouze na finální Putinovo rozhodnutí.

Smlouva vznikla v roce 1996 a zakazuje jaderné výbuchy nejen ve vzduchu, kosmu či vodě, ale také v podzemí. Podepsala ji většina států světa, včetně Ruska. Nikdy ale oficiálně nevstoupila v platnost, protože stále existují země, které ji (na rozdíl od Ruské federace) plně neratifikovaly, mj. Čína, USA, Izrael nebo Severní Korea.

Kvůli odstoupení Moskvy od smlouvy teď panují obavy, že by Rusko mohlo přistoupit k obnovení jaderných testů a použít je jako formu nátlaku na západní země. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov se ale už začátkem října dušoval, že Rusko bude zákaz nadále respektovat a jaderné testy obnoví pouze tehdy, pokud tak učiní jako první Washington.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.