Bitva Davida Ratha s jeho bratrem: Soud otevřel starý spor o závěť jejich otce

Ratmír Rath sepsal svoji závěť v srpnu 2014, dva měsíce před smrtí. Bezprostředně předtím prodělal infarkt. Podle jeho staršího syna Michala tak nemohl být ve stavu, který by mu umožnil testament sepsat a podepsat. Navíc tvrdí, že jeho bratr na otce vyvíjel nátlak. To David Rath odmítá.

"Já jsem v tom de facto nevinně. Já jsem jenom s otcem vycházel dobře, zatímco bratr s ním měl konflikty. Otec to vyhodnotil tak, že se k němu chová jako sprosťák. Bratr se chová ke mně jako sprosťák a já se mám obhajovat? To mi přijde trošku nad rámec a zbytečné," vyjádřil se bývalý hejtman Středočeského kraje.

[chooze:article;value:526978]

​"Tohle jeho tvrzení vůbec nepovažuji za pravdivé. Já jsem se s otcem stýkal, stýkala se s ním i moje rodina. Dokonce když byl bratr ve vazbě, tak jsem k otci chodil pravidelně a staral se tam o něj," oponuje Michal Rath. 

U soudu teď zazněla nová svědectví znalců, kteří potvrdili, že závěť, o kterou se vede spor, pravděpodobně sepsal Ratmír Rath. Ale zároveň konstatovali, že bylo v dokumentu upravováno datum narození Davida Ratha. "Projevuje se to v určení, zda ten či onen je či není dědicem ze závěti nebo ze zákona. Takhle se to formuluje, ale ve skutečnosti se projednává platnost závěti," vyjádřila se mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzana Barochová. 

Soudkyně Irena Voštová nechá prověřit, zda nebyl otec bratrů Rathových před sepsáním závěti ovlivněn. "Tam je časové období, kdy údajně otec sepsal tu závěť. Od zavolání sanitky měl na to sedm minut do příjezdu té služby, která ho odvezla. (V tomto období) podle toho svědectví vykonal řadu různých úkonů, včetně dvou telefonátů s bratrem," říká Michal Rath. 

[chooze:article;value:508612]

​"Pokud by se prokázalo dodatečně, že sepsání závěti bylo učiněno nedobrovolně pod nátlakem, a to přesto, že tam uvedu, že jsem to sepsal svobodně a bez nátlaku, pak pochopitelně je to věcí soudu, aby to posoudil. Ale taková závěť by byla neplatná," vysvětluje notář Martin Foukal. 

Spor bratrů Michala a Davida o dědictví po otci Ratmírovi trvá už devět let. K případu se soud vrátil pět měsíců poté, co se Rath dostal z vězení, kde byl kvůli korupci. Další jednání ve sporu o dědictví bude pravděpodobně v lednu. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.