Žádné úsměvy a napjatá atmosféra. Čaputová jmenovala Fica premiérem

Žádné úsměvy, napjatá atmosféra i ostrá slova ve slavnostních projevech. Mezi prezidentkou Čaputovou a Robertem Ficem to jiskřilo už před volbami a nevraživost mezi nimi byla znát i teď. "Mojí úlohou je respektovat podmínky voleb a jmenovat vládu, která splní podmínky pro řádné fungování," řekla Čaputová.

Slovenská společnost má na devětapadesátiletého politika i některé jeho ministry rozdílné názory. Jedním z velkých otazníků je například chování nové vlády vůči Ukrajině nebo Evropské unii. "Já si nemyslím, že by si chtěl Robert Fico rozhněvat Evropskou unii. V celkové pozici bude Robert Fico skoro až proevropský, nebude sabotovat," zhodnotila analytička Nikoleta Nemečkayová.

[chooze:article;value:524524]

​Na ustavující schůzi ve středu poprvé zasedl i nový slovenský parlament. Do jeho čela byl jmenován někdejší premiér Peter Pellegrini. Jeho rival Igor Matovič se do něj hned na začátku jednání ostře pustil.

"Já si myslím, že jsme se sem dostali celkem slušným podvodem, že, pane Pellegrini? Nesliboval někdo před třemi roky, že chce vytvořit alternativu k straně Směr?" rýpl si Matovič.

Spekuluje se, že by se Pellegrini mohl příští rok ucházet i o prezidentské křeslo. Podle názoru mnohých expertů by mohl být dokonce favoritem. Současná hlava státu Zuzana Čaputová mandát obhajovat nechce.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.