Poslanci jednají o návrhu státního rozpočtu. Schillerová kritizovala Stanjuru

Poslanci mají ve středu na programu první čtení vládního návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2024. Podle něj by schodek rozpočtu měl klesnout na 252 miliard korun.

Plánované výdaje mají klesnout o 31 miliard korun na 2,19 bilionu korun. Příjmy se dle návrhu zvýší o 12 miliard korun na 1,94 bilionu korun. ​Návrh rozpočtu také počítá s růstem ekonomiky o 2,3 procenta. Průměrná inflace by měla klesnout na 2,8 procenta z letošních 10,9.

[chooze:article;value:526675]

Nesouhlasně se k vládnímu návrhu vyjadřují někteří opoziční poslanci. "Dnes tady před sebou budeme mít návrh vládního rozpočtu na rok 2024. Fialova vláda nadále extrémně zadlužuje naši zemi a současně odírá lidi o peníze. Vláda předkládá rozpočet s astronomickým deficitem 252 miliard korun. Návrh rozpočtu počítá i s příjmy, které vycházejí z takzvaného vládního konsolidačního balíčku, který ještě není definitivně schválen, a není tedy platný a účinný," řekl ve středu na začátku schůze předseda SPD Tomio Okamura s tím, že poslanci SPD jsou připraveni ve druhém čtení předložit vlastní pozměňovací návrhy, které budou "sloužit českým občanům".

Očekává se, že diskuze o rozpočtu zabere celý den.Podle ministra financí Zbyňka Stanjury je navržený rozpočet velmi realistický a letošní plánovaný schodek rozpočtu, který činí 295 miliard, se podle něj podaří dodržet. Při přehledu výpočtu rozpočtu zmínil, že jeho nynější návrh vláda schválila jednomyslně. 

Jako první se do ministra ale pustila předsedkyně opozičního klubu ANO Alena Schillerová. Kritizovala ho hlavně za to, že výše schodku není taková, jakou do Sněmovny poslala vláda. Návrhy na jiné přerozdělení peněz v rozpočtu budou moci poslanci navrhnout až ve druhém čtení. 

Podívejte se na středeční reportáž TV Nova o jednání Poslanecké sněmovny:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.