Občané EU by měli mít právo na opravu. Spotřebiče ale mohou podražit

Raději nechat opravit, než rozbitý výrobek vyhodit a pořídit nový. Taková je filozofie nové legislativy Evropské unie takzvaného práva na opravu. "V dnešní době jsme si zvykli, že věci kupujeme a když se něco pokazí, tak je hned vyhazujeme. Celý ten opravářský byznys šel v podstatě do kytek v posledních letech," kritizuje současný systém člen výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů Ivan Štefanec. 

Výrobci by nově měli mít možnost nabízet bezplatnou opravu výrobku v záruční lhůtě, pokud není dražší než výměna zboží a je možné ji provést. Náhradní díly by pak museli dodávat i do jiných než autorizovaných servisů. A také ty čekají změny.

[chooze:article;value:399367]

​"Už nebudou moci autorizované servisy odmítat opravy jenom na základě toho, že předtím ten výrobek byl třeba opraven v neautorizovaném servisu," vysvětluje pirátský europoslanec Marcel Kolaja, který je rovněž členem výboru. 

Právo na opravu by se mělo týkat řady spotřebičů. Namátkou jde například o pračky a sušičky, mobilní telefony a televize, ale také svařovací zařízení anebo jízdní kola.

"Chceme dát opět sílu na stranu spotřebitelů, aby si byli jisti, že mohou výrobek nechat opravit, že je oprava cenově dostupná. A tím prodloužit životní cyklus spotřebičů," nechal se slyšet europoslanec Malte Galeé. 

Asi 77 procent občanů Evropské unie podle výzkumu eurobarometru využije raději možnost opravy, než aby si museli kupovat spotřebič nový. "Je to naprosto v souladu s tím, co si přejí spotřebitelé nejenom v Evropské unii, ale i u nás. To znamená používat výrobky co nejdéle," říká ředitel Sdružení českých spotřebitelů Viktor Vodička. 

[chooze:article;value:496251]

​Podle Evropského parlamentu by právo na opravu mohlo ulehčit život také opravářům. Prodejci ale upozorňují, že se jim také zvýší náklady. Například proto, že bude nutné skladovat déle zásoby náhradních dílů.

"Je potom na jejich obchodním rozhodnutí, zda toto navýšení promítnou do ceny toho výrobku. Pro nás pro výrobce je zásadní, aby byl kladen důraz na bezpečnost spotřebitele. To znamená, aby doopravdy byly používány bezpečné náhradní díly a zajišťovali to kvalifikovaní opraváři," vyjádřil se ředitel Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů Radek Hacaperka. 

Právo na opravu čeká ještě hlasování na plénu Evropského parlamentu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.