Nad oceánem zuří neobvykle silná bouře. Úřady se bojí katastrofického scénáře

Varování s nejvyšším stupněm nebezpečí úřady začaly vydávat už v úterý, kdy hurikán Otis zesílil na pátou (nejvyšší) kategorii, zatímco se blížil k mexickému tichomořskému pobřeží v okolí významného letoviska Acapulco. Americké Národní hurikánové centrum (NOAA) dokonce označilo scénář pro jižní Mexiko za "noční můru". 

"Satelitní snímky ukazují, že Otis stále zesiluje. Jeho síla se v posledních hodinách pohybuje mezi 240 až 270 kilometry za hodinu. Otis prudce zesílil o 175 km/h během posledních 24 hodin, což je hodnota, kterou v moderních dějinách překonala pouze Patricia v roce 2015," napsalo NOAA v úterý.

[chooze:article;value:526751]

​Úřad objasnil, že v oblasti Acapulca se jedná o opravdu mimořádnou situaci. Ačkoliv má Mexiko s hurikány bohaté zkušenosti, Otis se vymyká předchozím zkušenostem. "V této části Mexika nebyl nikdy zaznamenán hurikán, který by se jen přiblížil této intenzitě," vysvětlilo NOAA. 

Mexický prezident Andrés Manuel Lopez na sociální síti X vyzval obyvatele i turisty k tomu, aby se schovali do úkrytu a zdržovali se na bezpečných místech daleko od řek, potoků a roklí. Ve středu krátce po půlnoci tamního času Otis skutečně dorazil na pobřeží, podle CNN jeho síla dosahovala konstantní rychlosti kolem 265 km/h.

Na sociálních sítích se objevily fotografie a videa, která ukazují poničené budovy a zatopené ulice. 

Během několika hodin zeslábl na hurikán čtvrté kategorie a očekává se, že při postupu vnitrozemím bude dál slábnout. Jeho intenzita je ale stále ohromná a hrozí velké škody, a to i na životech. V Mexiku proto stále platí nejvyšší stupeň pohotovosti.

Vláda do oblasti vyslala více než osm tisíc vojáků se speciálním vybavením na záchranářské práce. Podle mexického deníku Excelsior v řadě pobřežních měst úřady zřídily dočasné přístřešky pro evakuované obyvatele. Školy v celé oblasti zrušily výuku. Očekává se, že Otis bude jižní Mexiko dál bičovat během středy a doznívat v průběhu čtvrtka.  

Na konci srpna východní pobřeží USA zasáhl hurikán Ida. Podívejte se na záběry z mohutné bouře (30/8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.